După 20 de ani, românii pot zbura din nou direct din România spre SUA. Primul zbor către New York a avut loc astăzi, după ce avionul a decolat cu 40 de minute întârziere de pe Aeroportul din Otopeni, ca urmare a procedurilor de securitate.

Aproape 100 de pasageri și-au cumpărat bilete pentru zborul direct peste Ocean, după 20 de ani. Ultimele zboruri directe între România și SUA au avut loc acum 20 de ani, în noiembrie 2003. Avionul cu care se vor opera zborurile este un Airbus A330, iar la primul zbor, doar 40% dintre locuri au fost ocupate. Între România și New York vor fi câte patru curse pe săptămână.

Ce spun primii pasageri care au parcurs, după 20 de ani, drumul direct între România și SUA:

„Avem familie acolo, rude, sora. Mergem să vedem nepoatele. Avem dublă cetățenie. Stăm cât vrem, dar probabil câteva săptămâni”, spune un bărbat.

„10 ore și 20 minute. Este acceptabil. Este pentru prima oară când zbor direct spre Statele Unite”, este încântat un alt pasager.

„Biletul a fost undeva la 350 de dolari, dar am făcut un upgrade și a ajuns la 500 de persoană. Până acum, de unde zburai din Istanbul câteva ore, cred că se făcea cu o oră jumătate, două mai mult. Dar era vorba de stresul de a prinde avionul celălalt, de faptul că trebuie să te dai jos din avion, să te urci în alt avion”, explică un turist.

„Nu mai stau 2 ore prin Amsterdam, sau pe unde mai sunt escale. Câștigi timp și am pățit ca bagajele să întârzie și să fim nevoiți să așteptăm următoarea cursă”, spune alt turist din prima cursă directă spre SUA.

„E mult mai bine. Zbori direct. Te-ai urcat, ai ajuns. Nu mai faci escala Germania. E mult mai simplu, sperăm să țină, să nu îl scoată”, spune alt bărbat.