Reclamă
Reclamă

Un incident neobișnuit a avut loc vineri pe Aeroportul Henri Coandă din București, unde o aeronavă cu 179 de pasageri la bord a fost redirecționată spre Otopeni din cauza unor restricții de zbor la Chișinău. După aterizarea la București, s-a primit un mesaj de amenințare cu bombă, activând astfel trupele speciale, informează News.ro.

Aeronava companiei FlyOne, care decolase din Erevan și trebuia să ajungă în Republica Moldova, a aterizat la Otopeni la ora 10:04, conform unor surse citate de News.ro. Pilotul a cerut această escală neprogramată deoarece nu a primit permisiunea de a ateriza la Chișinău.

Autoritatea Aeronautică Civilă din Republica Moldova a explicat că zborul nu a primit aprobarea din cauza faptului că operatorul aerian nu a notificat schimbările de orar cu trei zile înainte, conform legislației, potrivit NewsMaker.

Reclamă

După aterizare, avionul urma să decoleze înapoi spre Erevan, însă la ora 13:29 s-a primit un mesaj de amenințare cu bombă de la bordul aeronavei. S-a format imediat un dispozitiv special pentru asemenea situații, iar avionul a fost tractat într-o zonă izolată pe platforma aeroportului, pasagerii fiind debarcați.

Urmare a verificărilor, s-a constatat că alerta cu bombă era falsă. Pasagerii au fost reîmbarcați la ora 16:27, iar avionul a decolat la 16:32 înapoi spre Erevan.

La Chișinău, deputata Marina Tauber a comentat incidentul pe rețelele sociale, acuzând autoritățile locale de nepermiterea aterizării avionului, precizând că la bord se aflau persoane în vârstă ce necesitau asistență medicală urgentă, dar și participanți la Congresul blocului politic moldovenesc „Victorie”, susținând în același timp că această situație reprezintă o presiune ilegală asupra cetățenilor.

Congresul blocului „Victorie” a avut loc la Moscova, iar în lipsa zborurilor directe între Rusia și Moldova, zborurile folosesc de obicei rute prin Armenia sau Turcia. După primul congres similar, la întoarcerea în Chișinău, delegații au fost percheziționați, iar poliția a anunțat că au fost găsite mari sume de bani cash.

Autoritatea Aeronautică Civilă din Republica Moldova a precizat că operatorii aerieni sunt obligați să notifice despre orice modificare a orarului de zbor și să obțină aprobarea prealabilă, ceea ce nu s-a întâmplat în acest caz.

Vladimir Cebotari, președintele Consiliului de Administrație al companiei FlyOne, a explicat că zborul a fost operat de FlyOne Armenia, iar aeronava a fost închiriată de la Mongolian Airlines. Cebotari a menționat că analiza incidentului este în desfășurare și a subliniat că la bord se aflau persoane suspecte și au fost comise erori în documentație de către echipaj.

Tot vineri, Cebotari a raportat o altă alarmă falsă de bombă pentru un alt zbor al companiei, pe ruta Antalya-Chișinău, unde după verificări avionul s-a pregătit să zboare din nou.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro