Reclamă

Zacuscă de ciuperci și ardei copți

Mâncare specific românească cu legume și ciuperci

  • 0,5 kg ciuperci
  • 4-5 ardei
  • 2 cepe
  • 250 ml suc de roșii
  • 2 morcovi potriviți
  • 4-5 linguri de ulei
  • sare&piper
  1. Pentru început pune ardeii la copt până se rumenesc bine pe toate părțile. Poți alege să coci ardeii fie în cuptor, fie la jar sau pe o plită încinsă. După ce se coc, lasă-i să transpire într-un bol acoperit. În felul acesta îi vei putea curăța ușor de coaja arsă.

  2. Curăță cepele de mărime medie și pune-le într-un bol cu apă pentru aproximativ o oră. Astfel, nu vei lăcrima când vei mărunți ceapa pentru zacuscă.

  3.  Mai departe spală bine ciupercile de pământ și alte impurități, apoi taie-le în felii și călește-le într-o tigaie largă, fără ulei, până când apa pe care o vor lăsa în timpul gătirii se va evapora.

  4. Curăță și dă pe răzătoare morcovii, apoi călește-i într-o tigaie largă cu puțină apă. Continuă să adaugi apă pe măsură ce se evaporă, până când morcovii se vor găti.

  5. Mărunțește ciupercile cu ajutorului unui mini-chopper sau trece-le prin mașina de tocat. Procedează la fel și cu ardeii curățați de coajă și semințe. Toacă cuburi sau feliuțe ceapa, în funcție de preferință, apoi pune-o la călit în ulei până când se va înmuia bine. Peste ceapa călită adaugă morcovul, ciupercile și ardeiul, apoi sucul de roșii.

  6. Lasă compoziția pentru zacuscă la fiert, la foc mic, amestecând des la fundul vasului. Alege un vas larg, cu fund dublu, pentru o gătire mai rapidă și o mai mare siguranță în timpul gătirii. Condimentează zacusca cu sare, piper și câteva foi de dafin, după gust. Poți adăuga și puțin praf de usturoi sau alte condimente, la alegere.

  7. În aproximativ o oră zacusca de ciuperci și ardei copți ar trebui să fie gata. Compoziția va scădea și uleiul va începe să se ridice la suprafață.

  8. Lasă zacusca să se răcorească câteva minute, apoi adaug-o fierbinte în borcane sterilizate. Borcanele trebuie să fie la rândul lor calde, dacă nu fierbinți, pentru a evita diferența mare de temperatură și astfel crăparea acestora. Pentru mai multă siguranță și pentru o mai bună conservare, bagă borcanele cu zacuscă pentru aproximativ 20 de minute în cuptorul încins la 100 de grade, apoi lasă-le acolo să se răcească încet.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro