Yukio Mishima a fost un scriitor japonez foarte controversat. Un mare activist politic, de orientare extremă dreapta. Are o operă vastă, formată din 36 de volume. Nu s-a mulțumit cu o singură direcție, a fost un adevărat fenomen. De la romane, povestiri, nuvele și chiar teatru (teatru No și kabuki).

Reclamă

Yukio Mishima și mesajul sacrificiului seppuku

Scriitorul nostru ajunge la un prag al disperării. Îndepărtarea Japoniei de propriile valori, abuzurile conducerii. Sunt doar câteva din probleme identificate de idealistul Yukio Mishima. Pentru ca mesajul său să ajungă la mai mulți oameni ia o decizie radicală. Acesta, însoțit de alți membri ai Tatenokai (organizație militară a lui Mishima), face o vizită comandamentului din tabăra Ichigaya.

Ajuns aici se va baricada împreună cu cei patru însoțitori, într-un birou, l-au legat de scaun pe comandant. De la balconul biroului, Mishima, va ține un discurs. Manifestul acestora prevedea cererea de-a organiza o lovitură de stat. Prin acest gest spera să fie redobândită puterea Împăratului Japoniei. Nu a avut succes. Moment în care revine în birou și face seppuku. Atunci unul dintre aliații săi, Koga, îi taie capul pentru a avea parte de un sfârșit mai rapid.

Reclamă

Acesta a fost un plan foarte elaborat prin care a organizat puciul. Yukio Mishima știa că sensibilitatea conaționalilor săi se alterase profund. prevăzuse refuzul de care se va lovi. Astfel că a ales să facă un gest șocant prin care să rămână în conștiința oamenilor. Orice eveniment de o asemenea anvergură marchează o societate. Așa cum o întâmplare din România, unde au pierit zeci de oameni, a condus mai apoi la schimbări radicale (Colectiv).

„Singura remarcă disponibilă demnă de reținut în această ocazie este aceea a mamei, tipică oricărei afecțiuni materne: Părea foarte obosit… Cuvinte simple ce amintesc mereu că sinuciderea lui nu a fost…echivalentul unui strident și aproape facil gest frumos, ci un urcuș extenuant către ceea ce el socotea a fi, în toate sensurile cuvântului, cuvenitul său sfârșit.”