Xi Jinping și-a asigurat duminică un al treilea mandat istoric ca lider al Chinei.
Comentându-și statutul de cea mai puternică figură a țării din ultimele decenii. Și extinzându-și stăpânirea autoritara asupra celei de-a doua ca mărime economiei din lume. Al treilea mandat de cinci ani al lui Xi a devenit oficial când el a ieșit primul pe scena din Marea Sală a Poporului din Beijing. Unde s-a încheiat sâmbătă un congres de două ori pe deceniu al Partidului Comunist Chinez, aflat la guvernare.
El a fost urmat în ordinea descrescătoare a rangului de ceilalți șase membri ai noului Comitet permanent al Politburo. Cel mai înalt organism de conducere al Chinei.
Tradiția
Xi rupe tradiția rămânând în funcție, după ce a modificat Constituția chineză în 2018 pentru a elimina limita de doi mandate a președinției. Liderul chinez Deng Xiaoping a introdus limita în 1982 pentru a preveni revenirea la un cult al personalității în stil Mao.
Iată câteva concluzii de la congresul partidului de o săptămână:
Putere centralizată
Sistemul politic chinez este structurat în jurul lui Xi, în vârstă de 69 de ani. Care conduce statul, armata și – cel mai important – Partidul Comunist Chinez. De când a venit la putere în 2012, Xi a înăsprit controlul partidului asupra statului și a societății. A lăsat deoparte rivalii politici și a înlăturat disidența.
De-a lungul anilor, Xi – pe care partidul l-a numit lider „de bază” în 2016. Punându-l la egalitate cu Mao și Deng – s-a înconjurat din ce în ce mai mult de oameni puțin probabil să-i contestă politicile.
„Ceea ce începem să vedem este un fel de subminare a multor reguli. Atât formale, cât și informale. Care au fost puse în aplicare de predecesorii săi în favoarea ca aliații săi să ocupe cele mai bune locuri de muncă”, a spus James Gethyn Evans. Expert în istorie și politică chineză la Centrul Fairbank pentru Studii Chineze de la Universitatea Harvard.
Li Qiang, care în calitate de secretar de partid la Shanghai, a supravegheat blocarea devastatoare de două luni a orașului în urma Covid-19 în primăvara anului trecut, a ieșit imediat în spatele lui Xi. Indicând că îi va succeda premierului Li Keqiang în calitate de oficial numărul 2 al Chinei.
Nu există un succesor evident printre membrii Comitetului permanent, care sunt toți bărbați în vârstă de 60 de ani. În semn că Xi ar putea avea în vedere și un al patrulea mandat.
Congresul Partidului Comunist din China evidențiază puterea președintelui Xi
Controlul înăsprit al lui Xi a fost deja evident, deoarece congresul foarte coregrafiat se încheie sâmbătă, cu aproximativ 2.300 de delegați. Aprobând în unanimitate rapoartele de lucru, precum și amendamentele la Carta partidului. Care ar putea crește și mai mult autoritatea lui Xi.
Ei au ales, de asemenea, un Comitet Central de 205 de membri. Care este plin de loialiștii lui Xi și nu mai include lideri mai moderați precum Li Keqiang, premierul plecat, și fostul vicepremier Wang Yang. Ambii bărbați fuseseră membri ai Comitetului Permanent al Biroului Politic anterior. Care împreună cu Biroul Politic mai larg este ales nominal dintre membrii Comitetului Central.
Într-un moment de dramă neașteptată sâmbătă dimineața, fostul președinte Hu Jintao. Care stătea lângă Xi, a fost escortat afară din sală fără explicații la scurt timp după ce au intrat jurnaliştii străini. La ieșire, Hu, în vârstă de 79 de ani, a pus mâna pe umărul lui Li.