Xi Jinping a sărbătorit zdrobirea autonomiei Hong Kong-ului de către China.
Acesta, a avertizat Taiwanul că „roțile istoriei” se îndreaptă spre ca Beijingul să preia controlul asupra democrației insulei. În timp ce a deschis un summit cheie al Partidului Comunist. Xi a făcut, de asemenea, un atac voalat asupra sprijinului din ce în ce mai explicit al SUA pentru Taipei. Denunțând „interferența străină” pentru exacerbarea tensiunilor.
Marea întâlnire
Cea mai importantă adunare din ciclul politic chinez de cinci ani, întâlnirea de o săptămână de la Beijing este de așteptat să-i predea lui Xi încă un mandat de cinci ani la conducerea Chinei. Cimentându-i poziția de cel mai puternic lider de la Mao Zedong.
Discursul lui Xi către delegați, de aproape două ore, a oferit o privire rară, chiar dacă opacă, asupra planurilor și speranțelor sale pentru țară. Care răspunde din ce în ce mai mult la ordinele unui singur om. El a recunoscut că China se v-a confrunta cu „furtuni periculoase” în viitor. Luptându-se cu presiunile economice cauzate de Covid, prețurile ridicate la energie și consecințele războiului din Ucraina.
Persecuția este în creștere
Stăpânirea lui Xi a fost, de asemenea, marcată de persecuția în creștere a minorităților religioase și etnice. În special în Xinjiang, Tibet și Mongolia Interioară. El a spus că țara și-a sporit influența globală în ultimii cinci ani. Și a salutat decizia de a restrânge mișcarea pro-democrație din Hong Kong.
O nouă lege a securității naționale care a incriminat efectiv disidența. Și a dus la sfârșit brusc deceniilor de autonomie de facto, a marcat „o întorsătură în bine în regiune”, a spus Xi.
Mulți taiwanezi văd represiunea împotriva Hong Kong-ului ca pe un avertisment asupra unui viitor sumbru în cazul în care ar intra sub conducerea Beijingului. Xi a făcut apel la „majoritatea compatrioților taiwanezi”. Și a acuzat o mică minoritate de agitatori – precum și interferenți străini – pentru tensiuni. Dar o mare și tot mai mare majoritate a taiwanezilor resping ideea reunificării.
O nouă amenințare
China a propus controlul Taiwanului printr-o versiune a schemei „o țară, două sisteme”. Care era menită să garanteze independența Hong Kong-ului. Protecțiile au fost ușor îndepărtate când Xi a decis că protestele din Hong Kong au scăpat de sub control. Iar orașul-port este acum controlat efectiv de Beijing.
Ca răspuns la discursul lui Xi, biroul prezidențial din Taiwan a spus că majoritatea cetățenilor din Taiwan au spus clar că „refuză cu hotărâre „o țară, două sisteme”. Purtătorul de cuvânt al biroului, Chang Tun-han, a reiterat statulitatea Taiwanului și a promis că nu vor exista concesii în ceea ce privește suveranitatea, democrația și libertatea sa teritorială. Chang a spus că menținerea păcii în strâmtoarea Taiwan este o responsabilitate comună. Și Taiwanul este dispus să colaboreze cu Beijingul „sub principiul raționalității, egalității și respectului reciproc”.