Xi Jinping cere dialog direct între Rusia și Ucraina și subliniază rolul vital al Chinei în procesul de pace

Comunitatea internaţională trebuie „să creeze condiţii pentru un dialog direct” între Rusia şi Ucraina şi „să asigure asistenţă” în acest sens, a declarat luni preşedintele Chinei, Xi Jinping, în cadrul unei întâlniri la Beijing cu premierul ungar Viktor Orban, potrivit EFE şi AFP.
„Este în interesul tuturor părţilor să se caute o soluţie politică printr-o încetare rapidă a focului”, a afirmat Xi, potrivit unei declaraţii transmise de televiziunea de stat CCTV și citate de Agerpres. Liderul chinez i-a mulţumit lui Orban pentru „eforturile sale de a găsi o soluţie politică la criza din Ucraina” şi a asigurat că Beijingul şi Budapesta „împărtăşesc aceleaşi idei de bază” şi lucrează „în aceeaşi direcţie”.
„China a promovat în mod activ pacea şi negocierile de pace şi a încurajat şi sprijinit toate eforturile care duc la o soluţionare paşnică a ‘crizei’”, a adăugat Xi, subliniind că accentul ar trebui pus pe evitarea extinderii ostilităţilor în alte locuri şi nedegradarea situaţiei. De asemenea, a subliniat că „doar atunci când marile puteri vor da dovadă de energie pozitivă, în loc de energie negativă, acest conflict va putea vedea licărirea speranţei unei încetări a focului cât mai repede posibil”.
Premierul ungar Viktor Orban a apreciat inițiativele Chinei și a afirmat că Beijingul „nu numai că iubeşte pacea în faţa unei situaţii mondiale turbulente”, dar a prezentat şi „o serie de iniţiative constructive”, demonstrând că este o „forţă stabilizatoare pentru pacea mondială”. Orban a transmis că Budapesta „acordă o mare valoare şi importanţă rolului şi influenţei Chinei” și a declarat că Ungaria „este în favoarea consolidării cooperării cu China” şi se opune „formării de clici şi blocuri”.
Mai mult, Orban, care a aterizat luni la Beijing pentru o vizită neanunţată, a menționat pe rețeaua de socializare X că motivul vizitei sale în China este că această ţară „este o putere-cheie în crearea condiţiilor pentru pace în Ucraina”.
Vizita controversată a lui Orban la Moscova săptămâna trecută, unde s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin, a stârnit reacţii negative din partea partenerilor europeni ai Budapestei, care au întrerupt toate legăturile cu Rusia după invazia acesteia în Ucraina, în februarie 2022. Ulterior, Orban s-a întâlnit şi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, căruia i-a cerut să ia în considerare negocierea unei încetări a focului.
În cadrul întâlnirii cu Viktor Orban, Xi Jinping a felicitat Ungaria pentru preluarea preşedinţiei semestriale a Consiliului Uniunii Europene și a subliniat că „nu există contradicţii politice sau conflicte fundamentale de interese între China şi UE”. De asemenea, Xi a declarat că relaţia Beijing-Bruxelles „are o semnificaţie strategică şi un impact global” și că ar trebui să fie menţinută stabilă şi sănătoasă.
Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, a subliniat că deținerea președinției semestriale de către Ungaria „nu implică nicio reprezentare externă a Uniunii”. Premierul estonian Kaja Kallas, viitorul șef al diplomaţiei europene, a criticat și ea vizita lui Orban la Moscova.
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨