În această zi este prăznuit Sfântul Cuvios Isidor Pelusiotul.

Sfântul Cuvios Isidor Pelusiotul a trăit în secolul al V-lea și a fost un cuvios egiptean care s-a remarcat prin viața sa ascetică și prin activitatea literară.

Isidor s-a născut în orașul Pelusium din Egipt. A început să trăiască ca ascet încă din tinerețe. El a studiat Scriptura și a trăit în pustie, într-o singurătate profundă, înțelegând importanța rugăciunii.

Isidor a scris mai multe cărți, printre care se numără „Despre viața monahilor” și „Despre rugăciune”. Aceste scrieri au devenit importante pentru viața monahală, oferind îndrumare și încurajare celor care doreau să urmeze această cale.

Sfântul Cuvios Isidor Pelusiotul

Sursa: Doxologia

El a avut o influență majoră asupra vieții monahale din Egipt și a fost venerat ca sfânt. În anul 460, el a fost ales episcop al orașului Pelusium, unde a continuat să îndrume poporul prin predici și sfaturi.

Sfântul Isidor a fost un exemplu de viață virtuoasă, de dragoste față de Dumnezeu și de iubire față de aproape. El a fost un mare susținător al celor săraci și nevoiași și a avut o viață plină de lucrare pentru Hristos.

Sfântul Isidor Pelusiotul este o figură importantă în istoria Bisericii Ortodoxe și o sursă de inspirație pentru toți cei care doresc să trăiască o viață duhovnicească plină de fapte bune.

Troparul Sfântului Cuvios Isidor Pelusiotul

Glasul al 8-lea

Întru tine, părinte, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; și lucrând, ai învățat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci, să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta și cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioase Părinte Isidor, duhul tău.

Condacul Sfântului Cuvios Isidor Pelusiotul

Glasul al 4-lea

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Alt Luceafăr aflându-te pe tine Biserica, întru sine și luminându-se cu strălucirile cuvintelor tale, strigă ție: bucură-te preafericite, de Dumnezeu Înțelepțite Părinte Isidor.

Share.

Sunt Sebastian și încă de mic visam să învăț tainele jurnalismului și ale televiziunii. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, iar acum, zic eu, sunt pregătit să vă aduc cele mai prospete știri din domenii diverse.