Continuă procesul de încălzire a vremii, în România, astfel că meteorologii anunță pentru finalul săptămânii temperaturi ca de început de vară, cu maxime care pot depăși chiar și valoarea de 25 de grade Celsius. La munte însă, pe creste este încă iarnă, iar rafalele de vânt vor atinge viteze de până la 100 km/h.

Reclamă

”O vreme în continuare predominant frumoasă, cu temperaturi maxime la nivelul întregii țări. Mâine contăm pe valori cuprinse între 15 și 23 de grade Celsius. Sâmbătă avem vreme în încălzire, mai ales în partea de sud a țării unde vom înregistra și chiar să depășim 25 de grade Celsius, adică pragul unei zile de vară în România. Nu în ultimul rând, trebuie să vorbim și de faptul că sâmbătă, la munte și la altitudini mari se înregistrează rafale de vânt care pot depăși 80-100 de km/h. În restul țării vom avea intensificări temporare cu viteze la cote mai reduse, de 50-60 km/h și cu precădere în partea de nord-vest a țării.” a declarat Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, la România TV.

Seceta extremă se menține

Din nefericire veștile bune pe care toți agricultorii le așteaptă se lasă așteptate. Chiar dacă sunt posibile precipitații în următoarele zile, acestea nu vizează zonele cele mai afectate de secetă, astfel că fenomenul extrem și cu efecte nefaste pentru culturile României se menține.

„Din păcate, precipitațiile vor fi prezente cu o probabilitate mai mare în special în zonele din centru și din nordul țării. Vorbim de fenomen de secetă pedologică puternică și extremă în zona Munteniei, în Dobrogea și Moldova. Ca urmare a lipsei precipitaților fenomenul s-a extins și în Banat, Crișana, în cea mai mare parte a Transilvaniei. Din păcate, chiar dacă vom înregistra averse de 15-20 litri pe metru pătrat, acestea nu pot compensa deficitul mare de apă din sol”, a mai declarat Elena Mateescu.