Reclamă

Nu le spune turcilor și grecilor, dar sunt mai mult asemănătoare decât diferite.

Încoronat cu spumă întunecată, încântător de amară și mătăsos ca pământul proaspăt, nu există nimic ca o ceașcă minusculă de cafea grecească încurajatoare.

Sau vrei să spui cafea turcească? Sau cafea arabă? Dacă nu ești sigur, dă din cap și fii de acord cu ceea ce spune persoana care te servește, pentru că ultimul lucru pe care vrei să-l faci este să sugerezi altcuiva să facă o cafea mai bună.

Totuși, în adâncul sufletului, toate aceste cafele sunt mai mult asemănătoare decât diferite.

Diferențe și asemănări

Care este diferența dintre cafeaua grecească și cea turcească? Și tu le faci, fără să-ți dai seama
Pixabay

Încep cu boaba prăjită întunecată, măcinată într-o pulbere foarte fină. Care apoi este amestecată cu apă într-un ulcior mic cu mâner lateral acoperit cu cupru și încălzită direct pe aragaz.

În Grecia este un briki. În Turcia este un cezve. Și în lumea arabă se numește de obicei jadwha. Dar, în fiecare caz, cafeaua și apa sunt încălzite până când se formează spumă și se fierb. Urciorul este scos de pe foc, astfel încât spuma să se poată așeza.

Iar procesul poate fi repetat o dată sau de două ori. Designul conic al ulciorului vă permite să decantați băutura în timp ce păstrați cea mai mare parte a zațului în ceașcă. Iar cafeaua cu cerneală este apoi acoperită cu acea spumă prețioasă.

Cafeaua grecească este practic același lucru cu cafeaua turcească. La fel ca și cafeaua armeană, cafeaua cipriotă din Cipru, cafeaua internă a Serbiei și cafeaua bosniacă în Bosnia și Herțegovina, termenul „cafea grecească” este modul Greciei de a revendica ceva care face parte din cultura lor.

Dacă comandați cafea îndulcită din Turcia, este preparată în mod tradițional cu zahăr chiar în cezve. În timp ce în Grecia și în țările arabe, zahărul este adăugat ulterior. De asemenea, cafeaua în stil arab poate fi condimentată cu cardamom sau scorțișoară.

Care sunt mai puțin frecvente în Turcia și Grecia. Dar altfel, și din nou, nu spune asta în companie mixtă, sunt practic același lucru.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro