Reclamă
Reclamă

Vulcanul Stromboli, situat în sudul Italiei, a erupt joi, expulzând o coloană de cenușă pe mica insulă din Marea Tireniană. Un flux de lavă a ajuns în mare, conform informațiilor transmise de agenția EFE.

Erupția s-a produs în jurul orei locale 14:00 (12:00 GMT), generând o coloană înaltă de cenușă și un flux de lavă care s-a scurs pe panta vulcanului, cunoscută sub numele de „Sciara di Fuoco”, până în mare. Fluxul de lavă „s-a extins în mare, la zeci de metri de coastă”, într-un episod încheiat la câteva minute după erupție, a informat Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie (INGV) din Italia, scrie Agerpres.

Stațiile INGV au înregistrat, de asemenea, cutremure asociate secvenței de evenimente explozive, cu „o durată totală de opt minute”, conform unui comunicat al institutului.

Reclamă

Autoritățile italiene, care la 4 iulie au activat alerta roșie de protecție civilă ca urmare a activității piroclastice intense a vulcanului, au adoptat noi măsuri de siguranță. Acestea constau în retragerea turiștilor și a locuitorilor de pe plajele din apropiere și oferirea de măști pentru a se proteja de cenușa prezentă în aer, generată de vulcan.

Activitatea vulcanului Stromboli coincide cu cea înregistrată în aceste zile de vulcanul Etna, cel mai activ din Europa, de pe insula Sicilia. Etna a expulzat recent un nor mare de cenușă care a forțat devierea unor zboruri din orașul Catania spre capitala regiunii Sicilia, Palermo.

Coloana de cenușă și fluxul de lavă generate de erupția vulcanului Stromboli au standard stabilit măsuri prompte din partea autorităților italiene pentru protecția locuitorilor și turiștilor din zonă.

Reclamă
Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro