Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis mai multe avertizări privind vremea rea pentru mai multe zone din România. Aceste avertizări includ un cod portocaliu și un cod galben de vânt puternic, care vor afecta diferite zone în diverse perioade de timp.

Codul portocaliu este în vigoare astăzi, între orele 09:20 și 12:00, și afectează Județul Caraș-Severin și Județul Hunedoara, în special zona de munte care depășește altitudinea de 1800 de metri.

În aceste zone, se vor înregistra intensificări ale vântului, cu rafale care pot depăși 90-110 km/h. Aceste rafale puternice pot determina viscolirea ninsorii sau spulberarea zăpezii, ceea ce poate duce la scăderea vizibilității.

Cod galben și portocaliu de vânt puternic

De asemenea, un cod galben de vânt puternic este în vigoare astăzi, între orele 8:30 și 12:00, pentru anumite localități din Județul Sibiu și Județul Arad. În localitățile Avrig, Tălmaciu, Șelimbăr, Racovița, Turnu Roșu și Boița din Județul Sibiu, precum și în Șiria, Târnova, Ghioroc, Covăsinț, Tauț, Conop și Păuliș din Județul Arad, se vor semnala intensificări ale vântului care pot depăși 55-65 km/h, la rafală.

În plus, specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au oferit și o perspectivă asupra vremii pentru următoarele săptămâni. Se estimează că un vortex polar va influența România, aducând temperaturi extrem de scăzute în anumite perioade.

Cum va fi vremea în următoarele săptămâni

În perioada 27 noiembrie – 4 decembrie 2023, temperaturile vor fi mai coborâte decât în mod normal în zonele montane, iar în restul țării vor fi în jurul valorilor specifice pentru această perioadă. În ceea ce privește precipitațiile, se prognozează un excedent în regiunile vestice, nord-vestice și centrale, în special în zona Munților Apuseni și în nordul Carpaților Orientali. În restul țării, cantitățile de precipitații vor fi apropiate de valorile normale.

viscol

În săptămâna 4-11 decembrie 2023, se așteaptă temperaturi medii mai scăzute decât cele normale în toate regiunile, dar mai ales în zonele montane. Cantitățile de precipitații vor fi ușor mai mari în regiunile sud-estice, în timp ce în restul țării acestea vor fi apropiate de normal.

În perioada 11-18 decembrie 2023, temperatura medie a aerului se va situa în jurul valorilor normale în toată țara, iar cantitățile de precipitații vor fi apropiate de valorile normale.

În săptămâna 18-25 decembrie 2023, mediile valorilor termice vor fi ușor peste cele specifice pentru această perioadă, în mare parte a țării, mai ales în jumătatea nordică. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de valorile normale în toate regiunile.