Începutul lunii iunie a venit cu o vreme extrem de capricioasă.

Până acum au fost emise 159 de avertizări nowcasting, dintre care două au fost cod roșu. Veștile proaste nu se opresc aici, iar meteorologii anunță un nou cod galben de vijelii și ploi torențiale. 18 județe din țară sunt afectate.

Cod galben de vijelii și ploi torențiale

Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare nowcasting Cod galben de instabilitate atmosferică accentuat. Aceasta se va manifesta prin descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii, averse torențiale şi  grindină. Avertizarea este valabilă în intervalul 13 iunie, ora 12:00 – 13 iunie, ora 22:00. Codul galben vizează Oltenia, Muntenia și Transilvania.

„În intervalul menționat, local în zona de munte, în Oltenia, Muntenia și Transilvania, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii şi grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20…30 l/mp și izolat 40 l/mp.

Manifestări de instabilitate atmosferică vor fi pe arii restrânse și în restul țării, cu o probabilitate mai mare în sud și centru.”, anunță meteorologii.

Vremea capricioasă continuă să facă ravagii! 18 județe se află în cod galben. Sunt așteptate vijelii și grindină
meteoromania.ro

Fenomenele meteorologice severe se înmulțesc

În doar 13 zile, luna iunie a adus cantități însemnate de precipitații și instabilitate atmosferică. Până  acum au fost emise 159 de avertizări nowcasting, iar situația pare că nu se îmbunătățește. Fenomenele meteorologice severe se înmulțesc, iar românii trebuie să se mai aștepte la multe zile ploioase.

„Dacă e să sintetizăm ce s-a întâmplat în perioada 1-12 iunie, observăm că au fost două atenționări de tip nowcasting cod roșu, 85 cod portocaliu și 72 cod galben. Adică 159 de atenționări nowcasting”, a declarat directoarea ANM.

Luna iunie este cea mai ploioasă lună din an, cu o cantitate medie de precipitații de 80-90 de litri pe metru pătrat. Cele mai multe ploi apar în principal în zona de munte și la câmpie, unde caracterul torențial este semnificativ.