Reclamă
Reclamă

Vremea rea a făcut prăpăd în zeci de localități, cu 38 de mesaje de vreme severă emise, dintre care 7 de cod roșu, în timp ce sudul României a fost sub avertizare de caniculă cod galben și portocaliu. 38 de recorduri de temperaturi maxime au fost înregistrate la stațiile meteo din sudul țării, în cea mai călduroasă zi de la începutul anului. Meteorologii anunță că azi va fi și mai rău, cu temperaturi de până la 39 de grade în Dobrogea.

Vântul și ploile puternice au făcut ravagii în mai multe județe din țară, unde a fost cod roșu de vreme rea. Vântul extrem de puternic a atins viteze de până la 90 km/h, iar grindina a căzut odată cu ploaia. În Deva și la Caraș-Severin, rafalele puternice au smuls acoperișuri și au distrus mai multe autoturisme. Grindina de mari dimensiuni a acoperit pământul cu un strat gros de gheață.

„A venit dintr-o dată o furtună și s-a auzit o bubuitură foarte puternică, am zis că se dărâmă blocul. Am văzut numai scântei, probabil când a dat prin stâlpi”, a declarat un localnic din Deva. Alt bărbat a spus: „De un sfert de oră parcasem… și în 5 minute a venit un vânt tare și… ce se vede.”

Reclamă

Și în Timișoara a fost cod roșu de vreme rea, unde ploaia torențială a adus 35 litri/mp. În Craiova, însă, canicula a adus temperaturi de până la 37 de grade Celsius. „Cum faceți față valului de căldură?” a fost întrebat un locuitor din Craiova, care a răspuns: „Greu. Da, ne mai răcorim, ieșim mai des dimineața din casă.”

Pe litoral, vremea a fost excelentă pentru plajă, cu temperaturi care au ajuns până la 28 de grade Celsius. Oamenii de toate vârstele s-au bucurat din plin de soare și de apa caldă.

În concluzie, România se confruntă cu condiții meteorologice extreme, oscilând între fenomene de caniculă severă și furtuni violente, cu coduri roșii emise pentru mai multe județe. Atenționările meteorologice pentru Dobrogea indică o zi și mai călduroasă, cu temperaturi preconizate de 39 de grade Celsius.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro