Conform credinței ortodoxe, pe 6 ianuarie se sărbătorește botezul de Iisus Hristos de către Ioan Botezătorul. Evenimentul a avut loc când Iisus avea 30 de ani, acel moment fiind considerat nașterea Lui spirituală.

Boboteaza mai este cunoscută și sub numele de Epifanie, Teofanie, Arătarea Domnului sau Descoperirea Cuvântului Întrupat și este o sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși, iar ei nu spală rufe pe această dată, deoarece oficialii bisericii consideră că nu este bine să speli în zilele sfinte. Apa se sfințește în ziua de 6 ianuarie, iar după slujbă se transformă în agheasmă, din care credincioșii ar trebui să bea timp de opt zile consecutive. Pentru sfințirea apei, se rostesc rugaciunile compuse de Sfantul Sofronie al Ierusalimului.

„Pentru a le feri de farmece, de boli și de duhurile rele. În același scop era folosită și agheasma luată de la preotul care venea cu Iordanul. În ajunul Bobotezei se ţine post – chiar post negru, cine poate. De Bobotează, după ce au băut agheasmă, cei care au ţinut post se pot delecta cu bucate. De mâncare nu se atinge nimeni până nu sunt sfinţite de preot! Acesta sosește cu Iordanul sau Chiralesa, adică Doamne, miluiește!

Această apă sfințită o singură dată pe an are o rânduială specială în sensul că se folosește doar în aceste opt zile de către credincioși dimineața în special înainte de mâncare după ce credincioșii și-au făcut rugăciunea iau puțină din această agheasmă. Sigur că în această perioadă se cere din partea credincioșilor să aibă o cuviință deosebită din punct de vedere spiritual. Această agheasmă este ca un medicament foarte puternic, dar trebuie ca omul să fie și pregătit ca să-l primească pentru că altfel nu-și are efectul dorit.”, a spus Dimitria Irimia, Mare Eclesiarh al Catedralei „Sf. Spiridon” din București.

Dexologia

Se pot spăla hainele după Bobotează?

Următoarele opt zile după Bobotează reprezintă perioada de trecere, care mai este numită și odovanie. În aceasta perioadă oamenii ar trebui să reflecteze importanța sărbătorii. Unele fețe bisericești spun că nici în următoarele opt nu ar trebui să spălăm rufe fiindcă este păcat. Biserica Ortodoxă Română este de alta părere. A spus că se poate spăla imediat ce trece ziua de sărbătoare.

„Tot referitor la agheazma mare, credincioșii trebuie să rețină că este greșită concepția că opt zile după Bobotează nu se spală întrucât sunt sfințite toateapele., scrie agenția de știri Basilica.

De Bobotează nu sunt sfințite toate apele, ci doar apa care se află în curtea bisericilor, asupra căreia se oficializează slujba. Astfel că apele din râuri, mări, oceane și cea de la robinet nu sunt sfințite și se pot folosi la alte treburi gospodărești.