Reclamă

Pandemia provocată de coronavirus a dus românii la un adevărat impas. Statul a adus o serie de măsuri pentru a salva economia, printre care se numără și amânara ratelor. Mulți oameni care și-au pierdut locul de muncă în această perioadă o văd ca pe o salvare, însă specialiștii economici susțin că lucrurile nu stau chiar așa.

Românii care au intrat în șomaj tehnic sau a căror salarii au scăzut din cauza crizei provocate de coronavirus își pot amâna ratele la bănci cu maxim nouă luni. Specialiștii în domeniu recomandă totuși ca acest lucru să fie făcut doar în cazul în care altă variantă nu există, iar amânarea este absolut necesară. Pentru a veni în ajutorul românilor și pentru a oferi explicații cu privire la recomandările lor, un consultant în domeniul financiar-bancar a calculat cu cât crește o rată dacă optați pentru amânarea ei timp de nouă luni.

O ordonanță de urgență vine în sprijinul românilor afectați de coronavirus, care trec printr-o perioadă foarte grea din cauza pierderii locului de muncă și le dă posibilitatea să amâni plata ratelor până la nouă luni. Atenţie însă: amânarea plăţii ratelor vine cu o povară mai mare în viitor.

„Sfatul meu este să folosiţi această ordonanţă atâta timp cât credeţi că este necesar, adică nu neapărat să folosiţi toate cele 9 luni de zile şi să vă folosiţi de ea doar dacă sunteţi direct afectaţi de această criză”, spune Alex Rădulescu, managing partner la o companie de consultanţă în domeniul financiar-bancar.

Specialistul financiar susține că la o rată de 1.190 de lei la un credit ipotecar de 200.000, amânată nouă luni, va ajunge, în următorii cinci ani, o rată de 1.315 lei. Adică cu 125 de lei mai mult în fiecare lună. Bineînțeles că aceste diferenţele cresc pe măsură ce valoarea creditului este mai mare.

Un alt amânunt nespecificat până acum legat de amânarea ratelor este verificarea ulterioară. Dacă acum amâni plata ratelor, pe viitor, când vei dori să accesezi un alt credit, vei avea parte de mai multe verificări, avertizează experții financiari.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro