Decizia de a nu anula complet voucherele de vacanță a fost considerată una favorabilă pentru menținerea stabilității în industria hotelieră și HoReCa, conform lui Tanczos Barna, ministrul Finanțelor, într-un interviu acordat agenției Agerpres. Barna subliniază că ar fi fost o lovitură grea pentru acest sector să fie retrase aceste beneficii.
Ministrul a mai precizat că discuțiile cu privire la modalitatea de aplicare a acestei măsuri au început recent. Tanczos Barna a afirmat că „a fost o decizie bună să nu anulăm complet voucherele de vacanță, deoarece ar fi fost o lovitură cruntă pentru industria hotelieră și pentru sectorul HoReCa. Consider că este firesc ca, dacă cineva dorește să beneficieze de un sprijin, să aibă și o contribuție personală.” Acesta a menționat și că se poate ajunge la un echilibru prin contribuția de 800 de lei din partea beneficiarului, la cele 800 de lei oferite prin voucher.
Referindu-se la regimul fiscal al acestor vouchere, Tanczos Barna a reamintit că „pentru cei 800 de lei acordați de la buget se aplică impozitul pe venit și contribuția la asigurările sociale de sănătate. Regulile rămân așa cum au fost până acum.”
Cu privire la contribuția personală, ministrul a precizat că angajatul nu va avea contribuția reținută din salariu, ci este necesar să facă dovada unei plăți de cel puțin 1.600 de lei pentru a beneficia de voucher.
Conform Ordonanței de Urgență pentru unele măsuri fiscal-bugetare, instituțiile publice acordă vouchere de vacanță în cuantum de 800 de lei, în perioada 1 ianuarie 2025-31 decembrie 2025, personalului cu salarii de bază nete de până la 8.000 de lei, acestea fiind destinate acoperirii a maximum 50% din contravaloarea pachetelor de servicii turistice achiziționate.