Reclamă

Românii care se află într-o situație vulnerabilă din punct de vedere financiar vor primi în continuare sprijin din partea statului sub forma voucherelor sociale. Aceste vouchere, în valoare de 250 de lei, sunt destinate achiziționării de alimente și vor fi oferite timp de patru ani, până în 2027.

Cu toate că suma acestor vouchere va rămâne neschimbată în anul următor, în perioada următoare de trei ani se prevede o reducere la jumătate, adică la 125 de lei.

Planul pentru sprijinirea categoriilor defavorizate

Potrivit Ordonanței de Urgență 115/2023, între anii 2024 și 2027 vor fi implementate mai multe măsuri pentru acordarea de sprijin material destinate unor categorii specifice de persoane defavorizate. Acestea includ tichete sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde, precum și pachete cu produse alimentare.

Începând cu anul 2024, valoarea nominală a tichetelor sociale va fi de 250 de lei. Totuși, în perioada 2025-2027, suma va fi redusă la jumătate, respectiv 125 de lei.

Implementarea și monitorizarea sprijinului

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) va avea rolul de beneficiar al finanțării nerambursabile destinate cheltuielilor ce vor fi decontate din fonduri europene nerambursabile. Acesta va avea responsabilitatea de a superviza implementarea măsurii de sprijin, coordonând și contractând serviciile necesare pentru emisia suportului electronic, achiziționarea produselor alimentare și livrarea acestora.

Vouchere sociale 2024 | Tot ce trebuie să știi: Cine le va primi și care va fi valoarea acestora
Colaj Substantial

Totodată, MIPE va încheia o convenție cu Compania Națională „Poșta Română“- S.A., pentru a se ocupa de etichetarea, colectarea și distribuția tichetelor sociale pe suport electronic destinate produselor alimentare și meselor calde.

Detalii și reglementări

Mecanismul de implementare a măsurilor de sprijin, regulile de acordare, modul și frecvența aplicării acestora, precum și instituțiile responsabile vor fi stabilite printr-o hotărâre a Guvernului, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență, adică până la 14 februarie 2024.

Potrivit ordonanței, măsurile de sprijin vor fi completate „cu măsuri auxiliare care includ măsuri de educație sanitară, educație cu privire la asigurarea igienei corporale și a locuinței, facilitarea accesului la servicii medicale, orientarea către servicii sociale, orientarea în vederea inserției profesionale, sprijin în căutarea unui loc de muncă, recomandări culinare și sfaturi privind echilibrul nutrițional, facilitarea accesului la servicii de consiliere juridică”.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro