O posibilă schimbare legislativă ar putea  aduce mai multă egalitate între angajați: introducerea tichetelor cadou pentru bărbați, cu ocazia Zilei Bărbatului pe 19 noiembrie.

O inițiativă care vine să completeze practica existentă de oferire a tichetelor cadou doamnelor de 8 Martie, în Ziua Internațională a Femeii.

Un val de optimism a cuprins comunitatea masculină din România în urma anunțului făcut de Gabriela Firea, fostul ministru al Familiei. Propunerea prevede acordarea de tichete cadou în valoare de 300 de lei pentru bărbați, similar cu cele oferite doamnelor de Ziua Femeii. Un proiect menit să promoveze egalitatea de șanse între genuri.

Și bărbații vor putea primi tichete cadou în valoare de 300 de lei

Deși conceptul de egalitate de gen este adesea asociat cu drepturile femeilor, acest proiect subliniază că și bărbații pot fi, deși mai rar, subiecți ai discriminării. Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse își afirmă angajamentul de a corecta acele situații în care un gen este dezavantajat.

Bani, copaci,

Pentru implementarea acestei inițiative, era necesară o modificare a Codului Fiscal. Propunerea prevede ca angajatorii să acorde acest beneficiu, scutit de impozite, cu condiția să fie stipulat în contractul de muncă sau regulamentul intern al instituției. Astfel, se dorea nu doar o recunoaștere simbolică a Zilei Bărbatului, ci și o încurajare fiscală pentru angajatori de a oferi aceste tichete.

Când ar putea intra în vigoare noua schimbare din România

În prezent, Legea 22/2016 recunoaște oficial atât Ziua Femeii, cât și Ziua Bărbatului. Propunerea de modificare a Codului Fiscal vine să pună în practică acest principiu de recunoaștere egală la nivelul beneficiilor oferite de angajatori.

Anul acesta, pe 19 noiembrie, bărbații nu au primit atenția specială promisă, deoarece modificarea legislativă nu a fost adoptată. Este un semnal că, deși există intenții pozitive, procesul de schimbare legislativă și adoptarea practică a egalității de gen se confruntă cu provocări și amânări.