Votul istoric din Camera Comunelor, cu 330 de voturi pentru și 275 împotrivă, marchează un pas important pentru proiectul de lege privind moartea asistată în Regatul Unit. Dezbaterile tensionate, care au durat cinci ore, au adus în prim-plan mai multe povești personale ale parlamentarilor, în timp ce opozanții proiectului au subliniat necesitatea unei îngrijiri paliative mai bune la sfârșitul vieții, relatează BBC.
Proiectul a trecut de prima etapă a procesului legislativ și urmează să fie supus unei examinări detaliate și aprobării finale înainte de a deveni lege. Militanții adunați la Westminster au exprimat emoții contrastante la aflarea rezultatului: unii au plâns de bucurie, în timp ce alții au fost vizibil dezamăgiți.
În prezent, legile britanice împiedică acordarea de ajutor medical pentru moartea asistată, subliniind mai multe cerințe stricte pentru eligibilitatea pacienților. Subiectul a creat diviziuni în Parlament. Secretarul pentru Sănătate, Wes Streeting, care nu susține proiectul, și-a exprimat îngrijorarea că bolnavii ar putea fi „împinși de vinovăție” să își pună capăt vieții.
Printre parlamentarii laburiști, alegerea a fost mai favorabilă proiectului, cu o separare de aproximativ 60-40 pentru moartea asistată. Și Keir Starmer, liderul laburiștilor, s-a alăturat susținătorilor. Însă opt miniștri din cabinetul său, inclusiv Angela Rayner și David Lammy, au votat împotriva proiectului, la fel ca și Wes Streeting și Shabana Mahmood.
La conservatori, fostul prim-ministru Rishi Sunak și viceprim-ministrul Oliver Dowden au sprijinit proiectul, în timp ce noul lider, Kemi Badenoch, a votat împotriva lui. Cancelarul ei din umbră, Mel Stride, a luat însă o poziție pro proiect.
Singurul partid unit în acest sens a fost Partidul Verzilor, unde toți cei patru parlamentari au votat în favoarea propunerii.
Cu toate acestea, chiar și susținătorii legislației își exprimă îngrijorarea cu privire la aspectele practice și operativitatea efectivă a noii legi și cum va fi inclusă pe agenda guvernului. Mulți consideră că este un preț demn pentru un drept moral care a fost acum reafirmat de Camera Comunelor: dreptul la decizie liberă pentru bolnavii în stadii terminale.