Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Mike Johnson, a indicat posibilitatea unui vot iminent privind finanțarea eforturilor de apărare ale Ucrainei, sugerând aducerea unui pachet de măsuri „cu inovații importante” în discuția parlamentară imediat după reluarea activității Congresului, pe 9 aprilie.

În ciuda amenințărilor la adresa poziției sale din partea unor membri ai Partidului Republican, Johnson rămâne determinat să caute o soluție de finanțare bipartizană, recunoscând că forțele Rusiei profită de întârzierile Congresului SUA în adoptarea măsurilor de sprijin financiar pentru Ucraina.

Mai mult, demersul lui Johnson vine în contextul în care congresmeni republicani precum Marjorie Taylor Greene au exprimat reticența față de continuarea susținerii Ucrainei și au încercat, fără succes, să organizeze un vot pentru destituirea sa din funcția de lider al Camerei Reprezentanților.

Casa Albă a subliniat gravitatea amânărilor în procesul de finanțare, evidențiind că aceste întârzieri costă Ucraina vieți și teritoriu în fața ofensivei Rusiei. În timp ce Johnson își asumă riscurile unei poziții bipartizane, colegi republicani și democrați semnalează susținerea lor pentru eforturile sale. Congressmanul Don Bacon, de asemenea, un republican, a subliniat importanța unității și acțiunii concrete, menționând că a elaborat o propunere de ajutor militar de 66 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și Taiwan, care beneficiază de sprijin semnificativ în Cameră.

Mike Johnson își continuă eforturile de a ajunge la un consens în Congresul SUA pentru finanțarea Ucrainei, în ciuda provocărilor interne din partid și a criticilor, subliniind importanța acțiunii rapide pentru susținerea Ucrainei în conflictul său cu Rusia.