Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat că în Camera Deputaților se află în dezbatere un proiect de lege care prevede suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de câțiva ani în cazul consumului de droguri la volan.

Alina Gorghiu, liderul PNL, susține amendamentul propus care prevede suspendarea permisului de conducere pe mai mulți ani în cazul consumului de droguri înainte de a urca la volan. Aceasta a subliniat importanța unei astfel de măsuri și a declarat că ar susține acest amendament fără ezitare.

Durata suspendării permisului de conducere

Ministrul Justiției a menționat că durata suspendării permisului de conducere în cazul consumului de droguri ar trebui să fie stabilită în urma dezbaterilor parlamentare.

Alina Gorghiu a fost întrebată despre propunerea legislativă privind dezincriminarea consumului de canabis în cantități mici. Ea a subliniat că această propunere trebuie analizată cu atenție și judecată în mod adecvat.

Potrivit liderului PNL, canabisul este cel mai consumat drog în România, cu peste un milion de tineri care îl consumă. Alina Gorghiu a precizat că, conform unui raport european privind consumul de droguri, România se situează în a doua jumătate a clasamentului în ceea ce privește consumul de droguri. Cu toate acestea, ea a subliniat că prevenția este esențială și că trebuie să se acționeze în rândul tinerilor pentru a-i informa și a preveni consumul de droguri.

Vor rămâne fără permis de conducere! Anunț important pentru șoferii care vor face acest lucru la volan
PlayTech

Numărul dosarelor privind drogurile în DIICOT

DIICOT are în prezent aproape 18.000 de dosare în cercetare privind substanțele stupefiante, cu 6.000 de dosare înregistrate doar în primele șapte luni ale acestui an. Ministrul Justiției a remarcat că numărul procurorilor care se ocupă de astfel de dosare în structura centrală a DIICOT este redus, fiind doar 14.

Alina Gorghiu a menționat că conform datelor ANP, din totalul de 23.000 de persoane încarcerate, peste 1.500 execută pedepse pentru infracțiuni legate de trafic sau deținere de droguri, reprezentând puțin peste 4% din totalul persoanelor custodiate de Administrația Națională a Penitenciarelor.