Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ar putea avea nevoie să formeze o alianță cu Verzii pentru a-și asigura un al doilea mandat la conducerea executivului UE, după ce Partidul Popular European (PPE) de centru-dreapta a obținut cu greu majoritatea necesară la alegerile recente.

Von der Leyen are nevoie de sprijinul a cel puțin 361 de deputați europeni, iar coaliția de grupuri centriste care a ales-o inițial – PPE, socialiștii și democrații (S&D) și liberalul Renew – a obținut aproape 400 de locuri. Cu toate acestea, o parte din acești parlamentari și-ar putea retrage votul de încredere.

Bas Eickhout, europarlamentarul olandez și candidatul principal al Verzilor, a declarat pentru Politico că partidul său dorește garanții că von der Leyen nu va modifica legile existente din cadrul Green Deal. În schimb, PPE este interesat să revizuiască aceste legi, fapt ce complică negocierile.

„Cu siguranță nu vom face parte din asta. Și aceasta este într-adevăr o linie roșie pe care o trasăm foarte clar”, a adăugat Eickhout referitor la o posibilă colaborare cu partidul extremei drepte al premierului italian, Giorgia Meloni, la care se opun ferm Verzii.

Și alte figuri din Parlamentul European au exprimat rețineri față de anumite alianțe. Giacomo Filibeck, secretarul general al Partidului Socialiștilor Europeni, a declarat: „Dacă este cu ECR, este fără noi”, evidențiind că protejarea Green Deal va fi un punct central al cerințelor lor politice.

Von der Leyen ar putea prefera să urmeze calea minimei rezistențe, menținând o coaliție formată exclusiv din PPE, S&D și Renew. Aceasta ar trebui să obțină aprobarea celor 27 de lideri naționali ai UE, un scenariu mai probabil având în vedere susținerea președintelui francez Emmanuel Macron.

În plus, liderul PPE, Manfred Weber, a subliniat că vom începe discuții cu alte grupuri centriste pentru a respecta și susține candidatul PPE, subliniind necesitatea unui consens în interiorul coaliției.

Von der Leyen are un interes personal în protejarea Pactului verde, considerat cea mai mare realizare politică a primului său mandat. Acest fapt ar putea înclina unii Verzi să o susțină, decât să riște un președinte al Comisiei fără nicio miză în agenda verde.