Guvernul României a propus un proiect de lege care prevede majorarea TVA pentru anumite produse și servicii, în scopul asigurării sustenabilității financiare pe termen lung a țării. Această măsură aduce schimbări semnificative în sistemul fiscal al României.

Potrivit proiectului de lege, TVA va crește de la nivelul actual de 5% la 9%. Această majorare se va aplica pentru următoarele categorii de produse și servicii:

  1. Livrarea de locuințe sociale
  2. Livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă
  3. Livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură și alte sisteme de încălzire eficiente.

Surse guvernamentale afirmă că majorarea TVA va intra în vigoare începând cu data de 1 octombrie. Guvernul se pregătește să adopte aceste măsuri fiscale în zilele de 26 sau 27 septembrie, astfel încât acestea să poată fi aplicate începând cu luna octombrie.

Produse și servicii cu TVA menținut la 5%

În proiectul de lege, se menționează și produsele și serviciile pentru care TVA va rămâne la nivelul actual de 5%. Acestea includ:

  1. Livrarea de manuale școlare, cărți, ziare și reviste – Aceste produse culturale vor beneficia în continuare de o taxă redusă, în vederea promovării accesului la educație și cultură.
  2. Accesul la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură și arheologice, grădini zoologice și botanice, târguri, expoziții, cinematografe și evenimente culturale – Aceste activități culturale vor fi impozitate la același nivel redus, în scopul susținerii sectorului cultural și turistic.
  3. Livrarea de lemn de foc și energie termică – Aceste produse de bază vor beneficia în continuare de o taxă redusă, în vederea protejării consumatorilor cu venituri mai mici.

Vom scoate mai mulți bani din buzunar pentru aceste lucruri! Guvernul a decis majorarea TVA-ului la aceste produse și servicii

Eliminarea TVA de 9% pentru berea fără alcool și alimentele cu zahăr adăugat

Proiectul de lege propune, de asemenea, eliminarea TVA de 9% pentru livrarea de bere fără alcool și alimente cu zahăr adăugat, în cazul în care conținutul total de zahăr depășește 10g/100g produs. În aceste situații, se va aplica taxa standard.

Aceste modificări fiscale sunt bazate pe sugestiile prezentate în raportul Băncii Mondiale privind eliminarea cotelor reduse ale TVA, atât distributive (eliminare amânată sau etapizată), cât și nedistributive (eliminare imediată). Guvernul României își propune să ia în considerare aceste recomandări pentru a asigura un sistem fiscal mai eficient și sustenabil.

Modificări propuse pentru instalarea de panouri fotovoltaice

În plus, proiectul de lege propune modificări ale formulării privind rata redusă aplicată la furnizarea și instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură și alte sisteme de încălzire eficiente. Se sugerează, de asemenea, modificări ale declarațiilor pe proprie răspundere obligatorii din punct de vedere legal pentru eligibilitatea ratei reduse pentru aceste operațiuni, în vederea unei aplicări mai eficiente.

Eliminarea scutirii de TVA pentru unitățile spitalicești de stat

În document, se menționează și o propunere de eliminare a scutirii de TVA cu drept de deducere pentru tranzacțiile care implică unități spitalicești de stat, conform articolului 294 alineatul (5).