Reclamă

Companiile aeriene au început deja să anunțe redeschiderea activităților, începând cu finalul acestei luni. Un anunț așteptat cu nerăbdare, în egală măsură de populație, dar și de cei care-și câștigă traiul din turism, agenții, hotelieri, restaurante. Specialiștii din sănătate spun însă că prudența rămâne cuvântul de ordine, indiferent despre ce activitate vorbim, atât timp cât aceasta presupune interacțiunea cu alte persoane.

Este și cazul secretarului de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat, care avertizează că încă nu putem vorbi de sfârșitul epidemiei de Coronavirus, nici în România, nici în restul lumii, astfel că este foarte greu ca la această dată să avem o predictibilitate asupra modului în care va arăta sezonul vacanțelor din acest an.

„Aș fi încă rezervat să spun cuiva să-și facă facă planuri de vacanță și să plece în concediu, pentru că nu pot să spun acest lucru până nu vedem evoluția coronavirusului, nu numai în România, ci și în alte zone. Pentru România, trebuie să vedem cum merg lucrurile și cum merg procedurile de relaxare a restricțiilor. Dacă vom ajunge la o relaxare mai largă sau nu, pe baza evoluției bolii.”

De altfel, oamenii trebuie să fie conștienți că nimic nu va mai fi așa cum eram obișnuiți. Măsuri de siguranță vor trebui și cel mai probabil vor fi luate de toate statele, în toate domeniile, începând cu condițiile din mijloacele de transport, din aeroporturi, din restaurante, de pe plaja. Distanțarea socială va rămâne parte a vieții noastre cel puțin o perioadă, iar prudența este cea care va trebui să-și facă loc alături de dorința de a face profit, sau de a ne bucura de vacanțe însorite. Mai multe state au anunțat deja primele măsuri pe care le vor lua la sosirea turiștilor în țară.

„De exemplu, sunt țări care deja au anunțat că primesc oamenii numai dacă au certificat că s-au testat și sunt negativi COVID, certificat recent. Însemnătatea certificatului este oricum foarte redusă, pentru că poți fi negativ astăzi și după câteva zile să devii pozitiv. Acele „pașapoarte COVID-19” de care vorbea și OMS dau statusul persoanei la momentul testului și nu peste două, trei zile când ajunge în țara respectivă. Mai degrabă cred că trebuie să fie măsuri de control a temperaturii, a simptomelor la plecare, nu numai la intrare într-o țară. Ca să previi o persoană să urce în avion și să infecteze alte persoane. Asta cred ca este mai degrabă util, decât să ai un pașaport care zice că nu ai COVID.”

În aceste condiții, pare că reprezentanții agențiilor de turism aveau dreptate atunci când spuneau că se așteaptă ca anul acesta varianta agreată să fie plecările last minute și mai puțin cele planificate.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro