La 15 noiembrie vom fi cu un miliard de ființe umane mai mult decât în 2010, cu două miliarde mai mult decât în 1998 și cu cinci miliarde și jumătate mai mult decât în 1950. În total, la jumătatea lunii noiembrie vor fi opt miliarde de oameni pe Pământ, potrivit ONU.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Populației din 11 iulie, Organizația Națiunilor Unite a publicat această proiecție pe baza celor mai recente date demografice. Potrivit agenției ONU, populația lumii crește în prezent în cel mai lent ritm din 1950 încoace.
Demografii ONU estimează că este „95% sigur” că vom fi între 8,9 și 12,4 miliarde de oameni până în 2100; 8 miliarde până în 2023; 10 miliarde până în 2059 și până la 10,4 miliarde de pământeni în anii 2080.
Populația lumii aproape de 8 miliarde de locuitori
O scădere semnificativă a fertilității în așa-numitele țări dezvoltate, potrivit ONU: „două treimi din populația lumii trăiește într-o țară sau într-o zonă în care fertilitatea de-a lungul vieții este sub 2,1 nașteri pe femeie, adică aproximativ aproape de nivelul necesar pentru o creștere zero pe termen lung pentru o populație cu mortalitate scăzută”, se arată în raport.
Creșterea populației în următoarele decenii va avea loc în principal în „țările din Africa Subsahariană, care se așteaptă să contribuie cu mai mult de jumătate din creșterea preconizată până în 2050″. În total, sunt implicate opt țări: Republica Democratică Congo, Egipt, Etiopia, India, Nigeria, Pakistan, Filipine și Tanzania.
Una din două nașteri va avea loc în Africa în 2050. Cu toate acestea, nu pe acest continent se află cea mai populată țară de pe planetă. În 2023, India va depăși China ca fiind cea mai populată țară din lume. Potrivit studiului, în 2050 vor exista 1.668 de milioane de indieni, față de 1.317 milioane de chinezi.
Creșterea semnificativă a populației în aceste regiuni ale lumii se explică prin „creșterea numărului de persoane aflate la vârsta fertilă”, combinată cu scăderea ratelor mortalității materne și infantile. Studiul ONU explică faptul că această creștere „a fost însoțită de o schimbare marcantă a ratelor de fertilitate, de o urbanizare în creștere și de o accelerare a migrației”.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a grăbit să comenteze situația: „În timp ce anticipăm nașterea celui de-al optulea miliard de locuitori ai Pământului”, acesta este „un memento al responsabilității noastre comune de a avea grijă de planeta noastră și un moment pentru a reflecta asupra domeniilor în care încă nu ne respectăm angajamentele pe care ni le-am luat unii față de ceilalți.