Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut un apel către aliații NATO, cerând o accelerare urgentă a livrărilor de arme și muniții pentru a contracara agresiunea militară rusă. Într-un discurs transmis prin videoconferință către membrii NATO, Zelenski a subliniat necesitatea ca acestia să își demonstreze alianța față de Ucraina, în condițiile în care țara se confruntă cu o severă penurie de muniţie și dificultăți în apărarea infrastructurii sale vitale.

Discuțiile au loc în contextul unui vot crucial în Congresul SUA, care urmează să decidă asupra unui pachet de ajutor financiar destinat Ucrainei, în valoare de 61 de miliarde de dolari. „Putin trebuie readus pe pământ şi cerul nostru trebuie să redevină sigur, iar aceasta depinde pe deplin de alegerea voastră”, a afirmat Zelenski, subliniind importanța deciziilor aliaților în contextul conflictului.

Confruntată cu atacuri regulate ale armatei ruse și o criză a munițiilor, Ucraina a solicitat în repetate rânduri sprijin militar suplimentar, inclusiv sisteme antiaeriene moderne și o majorare a livrărilor de muniție pentru a face față acestor agresiuni. Zelenski a cerut explicit NATO să considere cererile Ucrainei cât mai curând posibil, evidențiind că „anul acesta, nu mai putem aștepta să fie luate decizii”.

În plus, președintele ucrainean a indicat că lentoarea în livrarea de echipamente militare, inclusiv a sistemelor antiaeriene Patriot, limitează capacitatea țării de a se apăra eficient. Zelenski a recunoscut și limitele armatei ucrainene, care, în pofida luptei cu mare curaj, se confruntă cu o superioritate numerică și tehnică din partea Rusiei.