Una dintre dorințele lui Volodimir Zelenski, de după începerea războiului, a devenit realitate ieri, 23 iunie. Ucraina a primit statutul de țară candidat la aderarea la Uniune Europeană. România a avut o implicare solidă în această decizie, iar lui Volodimir Zelenski a transmis un mesaj emoționant pentru Klaus Iohannis.

Ieri, Ucraina și Republica Moldova au primit statutul de țări candidate la aderarea la UE. Decizia „istorică” a fost luată în unanimitate joi seara de liderii Uniunii Europene. După aflarea rezultatului, Volodimir Zelenski a salutat decizia și a avut un mesaj pentru președintele Klaus Iohannis, care a susținut cauza Ucrainei.

„Mulţumesc, domnule preşedinte Klaus, cooperarea noastră în regiune şi în structurile europene poate deveni într-adevăr unul dintre fundamentele stabilităţii globale. Acesta este cel mai mare pas spre consolidarea Europei care ar putea fi făcut în acest moment. Aşa mi-am început discursul la Consiliul European din 24 martie, acum trei luni, când v-am îndemnat să ne susţineţi.

Şi aceasta este o cale destul de mare pe care am parcurs-o în aceste trei luni! Noi toţi împreună: Ucraina, statele dumneavoastră şi Uniunea Europeană în ansamblu. Această cale nu este politică. Cred că acesta este ceea ce va fi întotdeauna punctul de plecare al noii istorii a Europei. Europa fără diviziune. Europa fără zone gri. Europa care este cu adevărat unită şi care ştie să se apere, valorile, viitorul ei.”, a transmis, Volodimir Zelenski.

Volodimir Zelenski, mesaj emoționant pentru Kalus Iohannis, după ce Ucraina a primit statutul de țară candidate la aderarea la UE
Social media

„Demersuri intense din partea României”

Marele anunț a fost făcut public și de către Klaus Iohannis. Într-o postare pe Twitter, președintele României a subliniat că decizia a fost luată în urma „unui sprijin puternic și a unor demersuri intense din partea României”.

De asemenea, Klaus Iohannis a mai declarat că Moldova va primi din partea României tot ajutorul de care are nevoie pentru a se încadra și a îndeplini condițiile Uniunii Europene.

„O realizare istorică astăzi, când Consiliul European a acordat statutul de candidat pentru Ucraina și Republica Moldova. Am ajuns la această decizie excepțională în urma unui sprijin puternic și a unor demersuri intense din partea României. Am acordat, de asemenea, perspectiva europeană Georgiei, făcând pași importanți înainte.”, a scris pe Twitter Klaus Iohannis.