Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă seară că eșecul operațiunii ruse din regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, este „foarte semnificativ”. „Acum îi îngrădim la maximum și distrugem unitățile ruse care intră pe teritoriul nostru”, a afirmat liderul ucrainean în mesajul său adresat națiunii, informează EFE, potrivit Agerpres.

Zelenski a detaliat că a discutat cu comandantul şef despre situația generală, subliniind că „un rezultat foarte semnificativ este că armata rusă a eșuat în operațiunea de la Harkov. Acum îi îngrădim la maximum și distrugem unitățile ruse care intră pe teritoriul nostru și terorizează regiunea Harkov”

Președintele ucrainean a adăugat că „frontul (Harkov) a fost întărit și va fi întărit în continuare”. Totodată, el a menționat că situația din fronturile din Donețk este mai dificilă și că se lucrează pentru a oferi mai multe rezerve forțelor de apărare ucrainene.

Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat că ofensiva militară rusă în jurul Harkovului „a stagnat”, atribuind aceasta decizie undei verzi date de Washington ucrainenilor de a lovi ținte militare aflate pe teritoriul Rusiei, informează AFP.

Sullivan a explicat la postul CBS că „din punctul de vedere al preşedintelui (american Joe Biden), este pur și simplu de bun simț. Ceea ce se întâmpla în jurul Harkovului, ceea ce a fost nou în ultimele luni, a fost o ofensivă rusă în timpul căreia mergeau dintr-o parte în alta a graniței, și nu avea niciun sens să nu li se permită ucrainenilor să lovească peste granița respectivă”.

Sullivan a adăugat: „Și vreau să subliniez că această ofensivă (rusă) de la Harkov a stagnat. Harkovul este în continuare amenințat, dar rușii nu au câștigat teren în ultimele zile în această zonă”.

În schimb, armata rusă susține că și-a îmbunătățit pozițiile în nordul regiunii ucrainene Harkov, contrazicând afirmațiile de la Kiev și serviciile secrete occidentale care afirmă că frontul respectiv s-a stabilizat. Potrivit raportului de război al Ministerului Apărării rus, unitățile grupului Sever (Nord) și-au îmbunătățit pozițiile „în prima linie a frontului” și au provocat pagube brigăzilor mecanizate inamice.

Într-un mesaj către aliații Ucrainei, Zelenski a declarat că țara sa are nevoie de un nivel de protecție care să o apere de atacurile rusești, în special cu o apărare aeriană eficientă și a solicitat război electronic și avioane de luptă. „Prin urmare, o apărare aeriană eficientă, războiul electronic și avioanele de luptă sunt esențiale pentru a consolida apărarea țării noastre, pentru a ne proteja cetățenii și pozițiile din prima linie, precum și pentru a expulza ocupanții din Ucraina”, a declarat președintele Zelenski.

Zelenski a mulțumit tuturor celor care colaborează deja la această sarcină și a subliniat necesitatea unui sprijin suplimentar: „Avem nevoie de mai mult sprijin, exact nivelul de protecție care va face imposibilă teroarea rusă.”

Declarațiile președintelui ucrainean au fost însoțite de un videoclip cu imagini de „teroare rusă” în regiunile Herson, Dnipropetrovsk, Harkov și Donețk, precum și din Zaporojie și Kiev.