Într-una dintre reclamele de la Volkswagen, apare un bărbat de culoare care este manevrat de mâinile  unei femei, înainte de a fi îndepărtat de lângă un VW Golf galben.

Reclamă

Televiziunea germană a menționat că mâna poate fi interpretată ca făcând un gest al „puterii albilor”. În timp ce scrisorile care apar pe ecran ulterior conturează pe scurt o blândă rasistă în germană.

 

Reclama făcea parte dintr-o serie care trebuia să descrie o poveste de dragoste între un bărbat de culoare  și o femeie albă. De exemplu, una dintre reclamele o arată pe femeie care pune un plic pe parbrizul mașinii pentru a încerca să-l păcălească pe bărbat că are o amendă, când de este o scrisoare de la ea.

Alți utilizatori de pe rețele sociale s-au simțit  jigniți de semnul de deasupra clădirii în care bărbatul dispare, care se numește „Petit Colon”, care se traduce prin „Micul colonist”.

Volkswagen și-a cerut scuze

Inițial, VW a răspuns criticilor de pe Instagram, spunând că etnia persoanelor înfățișate nu este relevantă. Și a afirmat că este „surprins și șocat că povestea noastră de Instagram ar putea fi atât de neînțeleasă”. Cu toate acestea, ulterior și-a retras afirmațiile, spunând că nu tolerează nicio formă de rasism.  A fost de acord „fără îndoială” că videoclipul este „greșit și fără gust”.

Juergen Stackmann, membru al consiliului de administrație VW pentru vânzări și marketing și Elke Heitmueller, șefa managementului diversității, și-au cerut scuze.

„Înțelegem ultrajul public în acest sens. Pentru că și noi suntem îngroziți. Acest videoclip este o insultă pentru toate realizările mișcării drepturilor civile. Este o insultă pentru fiecare persoană decentă ”, au scris ei, potrivit metro.co.uk.

„Noi, la , suntem conștienți de originile istorice și de vinovăția companiei noastre în timpul regimului nazist. Tocmai de aceea ne opunem hotărât tuturor formelor de ură, calomnie / propagandă și discriminare. ”