Reclamă
Reclamă

Vladimir Putin face joi o vizită în Vietnam, stat căruia Rusia îi furnizează de decenii arme, la o zi după semnarea unui acord de apărare cu Coreea de Nord, acord ce îngrijorează Occidentul. Preşedintele rus a mulţumit Vietnamului pentru abordarea sa „echilibrată” asupra Ucrainei, într-un editorial publicat în cotidianul Partidului Comunist Vietnamez (PCV).

Rusia şi Vietnamul împărtăşesc de asemenea o abordare „similară” a situaţiei în Asia-Pacific, a susţinut Putin în acest editorial.

În această a cincea vizită a sa în Vietnam, Vladimir Putin urmează să aibă o întrevedere cu noul preşedinte To Lam şi cu secretarul general al PCV, Nguyen Phu Trong, considerat personalitatea cea mai influentă a regimului.

Reclamă

Încă de miercuri, pe străzile Hanoiului decorate cu drapele ruseşti, se putea vedea desfăşurat un important dispozitiv de securitate.

Moscova a livrat arme aliaţilor săi comunişti în timpul războiului din Vietnam şi contribuie de decenii la formarea a numeroase cadre ale PCV, printre care Nguyen Phu Trong. Problemele de apărare se vor afla pe masa discuţiilor, potrivit analiştilor. Cele două ţări „au un interes reciproc să reia vânzările de arme”, vânzări care au încetinit după 2022, a estimat Carl Thayer, profesor emerit la universitatea din statul australian Noul Wales de Sud. „Însă Vietnamul este paralizat de ameninţarea sancţiunilor americane”, a adăugat el, scrie Agerpres.

Primindu-l pe Vladimir Putin, vizat de un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internaţională (CPI), Hanoiul se expune nemulţumirii partenerilor săi occidentali, cu SUA în frunte, care consideră Vietnamul, ţară cu 100 milioane de locuitori, strategică pentru producţia manufacturieră sau de semiconductori.

Anul trecut, preşedinţii chinez Xi Jinping şi american Joe Biden s-au deplasat ambii la Hanoi, care încearcă să menţină o distanţă egală între cele două superputeri rivale, conform preceptelor suple ale „diplomaţiei bambusului”, ce aliază prudenţa şi pragmatismul.

Acest echilibru ar putea fi tot mai greu de menţinut, a atenţionat o expertă. Vizita lui Putin reprezintă „un test pentru a vedea în ce măsură diplomaţia multidirecţională a Hanoiului ar putea merge mai departe şi dacă ea este acceptată de alte mari puteri”, a explicat Huong Le Thu, directoarea-adjunctă a programului pentru Asia din cadrul International Crisis Group.

Vizita lui Putin are şi un capitol economic, cu proiecte de cooperare sporită în domeniile energiei, tehnologiilor, educaţiei şi turismului.

Vladimir Putin ar urma de asemenea să asiste la o ceremonie de depunere de coroane la mausoleul părintelui independenţei vietnameze Ho Chi Minh şi la un banchet în clădirea operei, construită într-un stil arhitectural colonial francez. Plecarea lui Putin este prevăzută să aibă loc joi seara.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro