Reclamă

Președintele rus, Vladimir Putin, a ajuns luni în Mongolia, marcând prima sa vizită într-o țară membră a Curții Penale Internaționale (CPI) după ce a fost emis un mandat de arestare pe numele său. CPI și autoritățile ucrainene au solicitat Mongoliei să îl aresteze pe Putin, acest mandat fiind emis pentru suspiciuni de deportare ilegală a unor copii ucraineni în Rusia, potrivit Agerpres.

Cu toate acestea, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a menționat săptămâna trecută că președinția rusă „nu are nicio îngrijorare” cu privire la acest aspect. „Desigur, toate aspectele vizitei au fost pregătite în mod minuțios”, a subliniat Peskov.

Fadi el-Abdallah, reprezentant al CPI, a declarat că Mongolia, la fel ca alte state care sunt părți ale Statutului de la Roma, are „obligația de a coopera” cu CPI. În cazurile în care o țară membră nu își îndeplinește aceste obligații, CPI poate sesiza Adunarea statelor părți, care se întrunește anual, dar sancțiunile posibile sunt limitate la un avertisment verbal.

În trecut, alți lideri, precum fostul dictator sudanez Omar al-Beshir, au călătorit în țări semnatare ale Statutului de la Roma fără să fie arestați, exemplificând o situație similară. Mongolia a semnat Statutul de la Roma în anul 2000 și l-a ratificat în 2002, ceea ce impune o obligație legală de cooperare cu CPI.

Prezența lui Vladimir Putin în Mongolia atrage atenția internațională și subliniază provocările cu care CPI se confruntă în aplicarea mandatelor de arestare, având în vedere limitările actualelor sancțiuni posibile pentru statele necooperante.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro