Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că Uniunea Europeană a decis noi sancțiuni privind comerțul cu Rusia.

Oficialul de la Bruxelles a anunțat că aceste sancțiuni vor izola și vor lovi și mai mult economia Rusiei. 

„Propunem noi interdicții radicale asupra importurilor de produse rusești. Acest lucru va ține produsele rusești în afara pieței europene și va priva Rusia de venituri suplimentare de 7 miliarde de euro”, a spus Ursula von der Leyen.

Noi sancțiuni împotriva Rusiei

De asemenea, șefa Comisiei Europene a mai declarat că va fi propusă și o listă amplă de produse de export. Scopul acestei măsuri este de a priva complexul militar al Kremlinului de tehnologii-cheie, cum ar fi materiale suplimentare de aviație, componente electronice sau substanțe chimice. 

Totodată, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrel, a făcut un anunț radical. Acesta a declarat, în cadrul unei conferință de presă comune cu Ursula von der Leyen, că UE va propune noi sancțiuni și pentru cei care continuă să sprijine țara condusă de Vladimir Putin. 

Vladimir Putin va scoate fum pe urechi! Noi sancțiuni pentru Rusia: Liderul de la Kremlin este pus la pământ

Susținătorii lui Putin, sancționați dur de UE

Pe această listă sunt 1.300 de persoane și entități, cum ar fi oligarhi, oficiali miitari de rang înalt și propagandiști responsabili de subminarea integrității teritoriale a Ucrainei. Borrell a detaliat că aceste persoane vor fi cele „implicate în ocuparea și anexarea ilegală a Ucrainei de către Rusia”, alături de „persoanele care au organizat și facilitat referendumurile false” din zonele ocupate. 

O altă măsură pe care urmează să o ia Uniunea Europeană, este sancționarea mai multor persoane din sectorul de apărare al Rusiei. De asemenea, vor fi sancționați și cei care sprijină forțele rusești prin furnizarea de echipamente militare, inclusiv rachete și avioane de luptă. 

Putin a avertizat, în luna iulie, că sancțiunile date de Europa împotriva Rusiei vor avea „consecințe catastrofale” pe piața energiei.