Reclamă

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat joi, 7 noiembrie, la Soci, că Ucraina trebuie să mențină o poziție neutră pentru a putea exista șansa unui acord de pace. Liderul de la Kremlin a menționat că frontierele Ucrainei ar trebui definite pe baza dorințelor locuitorilor din regiunile revendicate de Rusia, conform unor informații furnizate de agenția de presă Reuters.

Putin a declarat că „dacă nu există neutralitate, este greu de imaginat existenţa unor relaţii de bună vecinătate între Rusia şi Ucraina”, în cadrul unei reuniuni a Clubului Valdai, desfășurată la Soci. Evenimentul a avut ca punct central de discuție situația actuală din Ucraina.

Președintele rus a precizat că Rusia a recunoscut granițele Ucrainei post-descompunerea Uniunii Sovietice, sub rezerva că aceasta să rămână neutră, adică să nu se apropie militar de Occident. Totuși, NATO a reafirmat în mod repetat că Ucraina va adera într-o zi la alianța militară condusă de SUA.

„Dacă Ucraina nu va fi neutră, va fi utilizată în mod constant ca un instrument în mâini greşite şi în detrimentul intereselor Federaţiei Ruse”, a avertizat Putin.

În prezent, Rusia controlează aproximativ o cincime din teritoriul Ucrainei, după mai mult de doi ani și jumătate de conflict armat. Pe 14 iunie, Putin a prezentat condițiile pentru încheierea războiului: Ucraina să renunțe la demersurile de aderare la NATO și să-și retragă trupele din teritoriile revendicate.

Kievul respinge aceste condiții, pe care le consideră echivalente cu o capitulare în fața Rusiei. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a subliniat propriul „plan de victorie”, bazat pe susținerea sporită din partea țărilor occidentale.

„Suntem hotărâți să creăm condițiile pentru o soluționare pe termen lung, astfel încât Ucraina să fie un stat independent și suveran, și nu un instrument în mâinile altor țări”, a declarat Putin. Întrebat despre viitoarele granițe ale Ucrainei, el a menționat că „frontierele Ucrainei ar trebui să fie în conformitate cu deciziile suverane ale oamenilor care trăiesc în anumite teritorii și pe care le numim teritoriile noastre istorice”.

Kievul a afirmat că va accepta un acord de pace doar atunci când toți soldații ruși vor fi retrași. Totuși, generalități americani subliniază că aceasta necesită resurse uriașe, de care Ucraina nu dispune momentan.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro