Reclamă

Vladimir Putin a declarat, joi, că dorește să construiască o „arhitectură de securitate de încredere” în regiunea Asia-Pacific, în timpul vizitei de stat în Vietnam, a doua destinație din călătoria sa în Asia, după vizita din Coreea de Nord. Mișcarea este considerată o dovadă de sfidare a Occidentului, conform Reuters.

La o zi după ce a semnat un acord de apărare reciprocă cu Coreea de Nord, Putin a primit un salut cu 21 de salve de tunuri la o ceremonie militară în Vietnam, a fost îmbrățișat de doi dintre liderii comuniști și a primit laude generoase din partea acestora. Vizita lui Putin a atras critici din partea Statelor Unite și a aliaților săi, care îl tratează pe liderul rus ca pe un paria și au reclamat că nu ar trebui să i se ofere o scenă pe care să apere războiul Rusiei din Ucraina.

Rusia și Vietnamul au semnat acorduri pe teme precum energia, subliniind pivotarea Moscovei către Asia după ce Occidentul a impus sancțiuni Moscovei din cauza conflictului din Ucraina. „Ne-am angajat ferm să aprofundăm parteneriatul strategic cuprinzător cu Vietnamul, care rămâne printre prioritățile politicii externe a Rusiei”, a declarat Putin, citat de presa rusă.

Potrivit agenției ruse de știri TASS, el a declarat că cele două țări au același interes în „dezvoltarea unei arhitecturi de securitate fiabile” în regiune, bazată pe nefolosirea forței și pe soluționarea pașnică a disputelor, fără loc pentru „blocuri politico-militare închise”. În cadrul unei conferințe de presă, Putin a acuzat NATO că a creat o amenințare la adresa securității Rusiei în Asia, potrivit TASS.

Cele 11 pacte semnate la Hanoi nu au fost la același nivel cu acordul istoric de apărare reciprocă din Coreea de Nord. Cu toate acestea, primirea călduroasă a lui Putin a fost o realizare în relații publice, liderul rus având un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internațională și în curs de executare împotriva sa pentru crime de război în Ucraina, acuzații pe care le neagă. Nici Rusia și nici Vietnamul nu sunt membre ale CPI.

Ceremonia militară pusă la cale pentru a-l întâmpina pe Putin, care a fost îmbrățișat atât de președintele vietnamez To Lam, cât și de premierul Pham Minh Chinh, a fost de genul celei rezervate celor mai înalți șefi de stat și desfășurată atunci când președintele american Joe Biden și președintele chinez Xi Jinping au vizitat Vietnamul anul trecut.

Găzduirea lui Putin de către Vietnam a fost criticată de UE și de Statele Unite, în prezent partener important, care a îmbunătățit relațiile diplomatice cu Hanoi anul trecut și care este principala piață de export a Vietnamului. Departamentul de Stat al SUA a declarat că un diplomat american de rang înalt va vizita Vietnamul în această săptămână pentru a sublinia angajamentul Washingtonului de a lucra cu acesta pentru a asigura o regiune Indo-Pacifică liberă și deschisă.

Secretarul de stat adjunct Daniel Kritenbrink „va reafirma, de asemenea, sprijinul Statelor Unite pentru un Vietnam puternic, independent, rezistent și prosper”, în timpul vizitei sale, a declarat aceasta. Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a afirmat că parteneriatul îmbunătățit al Statelor Unite cu Vietnamul nu necesită ca Vietnamul să rupă legăturile cu Rusia sau China.

Un purtător de cuvânt al delegației UE în Vietnam a declarat că Hanoi are dreptul de a-și dezvolta propria politică externă, dar a precizat că războiul Rusiei din Ucraina a demonstrat că Moscova nu respectă dreptul internațional.

În ciuda îngrijorării legate de vizita SUA și a aliaților săi, se pare că Hanoi ar fi calculat corect că nu va suferi consecințe materiale, a declarat Murray Hiebert, asociat principal al Programului pentru Asia de Sud-Est la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro