Relația dintre Vladimir Putin și Kim Jong-Un este tot mai apropiată. Cei doi lideri au avut un schimb de scrisori prin care au reiterat colaborarea dintre țările pe care le conduc.

78 de ani de totalitarism în Coreea de Nord

Coreea de Nord sărbătorește în această săptămână cea de-a 78-a aniversare a eliberării Coreei de sub dominația colonială a Japoniei din perioada 1910-1945.

Atunci, Coreea, care era formată din cele două state de acum, a fost împărțită în două de Națiunile Unite: Coreea de Nord, sub influența URSS și Coreea de Sud, sub influența Statelor Unite ale Americii. Conflictul nu s-a încheiat însă aici.

Nordicii au pornit un război, care s-a încheiat în 1953 cu un armistițiu. În timp ce sud-coreeni au ales democrația, nord-coreeni trăiesc într-unul dintre cele mai stricte regimuri totalitare.

Putin și Kim Jong-Un, schimb de scrisori

Coreea de Nord și Federația Rusă au, de la începutul războiului din Ucraina, un lucru în plus care le unește: amândouă sunt izolate pe plan internațional. Una din cauza sancțiunilor, cealaltă din cauza regimului comunist care conduce țara.

Vladimir Putin și Kim Jong-Un au avut un schimb de scrisori, prin care au marcat aniversarea amintită anterior. Amândoi au reiterat că relațiile dintre cele două țări vor continua să evolueze.

Cele două țări vor ieși întotdeauna victorioase, sprijinindu-se și cooperând puternic una cu cealaltă în cursul realizării obiectivului și cauzei lor comune”, i-a transmis Kim Jong-Un lui Vladimir Putin.

La rândul său, Putin a vorbit și despre securitatea Coreei de Nord. Mesajul său a fost transmis în contextul în care Phenianul și-a suplimentat recent producția de arme. Kim Jong-Un dă semne că se pregătește pentru o eventuală invazie din partea Coreei de Sud, ajutată de SUA.

Sunt sigur că vom consolida cooperarea bilaterală în toate domeniile pentru bunăstarea celor două popoare și pentru stabilitatea și securitatea fermă a peninsulei coreene și a întregii Asii de Nord-Est., a transmis la rândul său și liderul de la Kremlin.