Președintele rus Vladimir Putin a declarat că nu se așteaptă la nicio schimbare în relația ruso-americană, indiferent de câștigătorul alegerilor prezidențiale din noiembrie în Statele Unite, fie că va fi Joe Biden sau Donald Trump. Într-un interviu acordat agențiilor de presă străine, inclusiv AFP, în marja forumului economic din Sankt-Petersburg, Putin a menționat că urmărirea penală a lui Trump în mai multe dosare face parte din lupta politică internă din SUA.

„În general, nu există nicio diferență pentru noi,” a afirmat Vladimir Putin. „Nu credem că după alegeri se va schimba ceva față de Rusia și în politica americană,” a continuat acesta, considerând drept „ridicol” faptul că Donald Trump ar putea fi văzut ca un candidat mai binevoitor față de Moscova, potrivit Agerpres.

Putin a apreciat, de asemenea, că problemele judiciare ale lui Donald Trump sunt rezultatul unei „lupte politice interne” între democrați și republicani înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. „Este evident în lumea întreagă că urmăririle penale împotriva lui Trump, în special în fața tribunalelor pentru acuzații dezvoltate pe baza unor evenimente care au avut loc cu ani în urmă, fără probe directe, reprezintă pur și simplu utilizarea sistemului judiciar în cadrul unei lupte politice interne,” a declarat el.

În ceea ce privește politica internațională și internă a administrației Biden, președintele rus a fost critic, afirmând că aceasta este pe cale „să comită o eroare după alta.” Putin a continuat: „Cu ceea ce se petrece în SUA în cadrul luptei politice interne, ei sunt pe cale să-și ardă din interior statul, sistemul politic, să ardă de la rădăcină presupusul lor leadership în domeniul democrației.”

În campanie electorală, Donald Trump și-a exprimat în trecut admirația pentru Vladimir Putin și continuă să critice NATO, ceea ce susține Kievul împotriva armatei ruse de peste doi ani. De asemenea, Trump a subliniat în repetate rânduri că ar putea să pună capăt conflictului între Rusia și Ucraina dacă ar fi ales.