Reclamă
Reclamă

Președintele rus Vladimir Putin a sosit, miercuri, în Kazahstan pentru a avea discuții pe teme de securitate regională și apărare în cadrul summitului Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS). El va avea și o serie de întâlniri bilaterale, inclusiv cu liderii chinez și turc, relatează Reuters, potrivit News.ro.

Astana, capitala Kazahstanului, găzduiește miercuri și joi, summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS), un forum înființat de China și Rusia în 2001 pentru a fi un gardian al securității în regiunea Eurasia.

„Liderii țărilor membre ale OCS vor discuta despre starea actuală și perspectivele de aprofundare a cooperării multilaterale în cadrul organizației și de îmbunătățire a activităților acesteia”, a declarat Kremlinul într-un comunicat.

Reclamă

Deși reuniunea va fi probabil dominată de Rusia și China, sunt așteptați să participe și liderii sau reprezentanții Azerbaidjanului, Belarusului, Indiei, Iranului, Kazahstanului, Qatarului, Kârgâzstanului, Chinei, Mongoliei, Emiratelor Arabe Unite, Pakistanului, Tadjikistanului, Turkmenistanului, Turciei și Uzbekistanului.

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, este de asemenea invitat, au declarat marți agențiile ruse.

Kremlinul a declarat că Putin va avea o serie de discuții bilaterale, inclusiv cu președintele chinez Xi Jinping și cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan.

Prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, care este așteptat la Moscova în această lună, nu va participa, dar țara sa va fi reprezentată de ministrul de externe Subrahmanyam Jaishankar, a declarat marți ministerul.

La summitul de anul trecut, desfășurat în format virtual, grupul a emis o declarație critică la adresa a ceea ce consideră a fi impactul negativ al „extinderii unilaterale și nelimitate a sistemelor globale de apărare antirachetă de către anumite țări sau grupuri de țări”, fără a se referi în mod direct la extinderea NATO și la asistența militară occidentală pentru Ucraina.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro