Kremlinul a anunțat luni că președintele Vladimir Putin a decis să-i acorde azil în Rusia lui Bashar al-Assad, după ce acesta a fost înlăturat din funcția de președinte al Siriei în urma unei ofensive fulgerătoare a rebelilor. Totuși, detalii suplimentare despre situația lui Assad sunt evitate, Kremlinul neconfirmând prezența sa pe teritoriul rus, relatează agenția de presă Reuters.
„Astfel de decizii nu pot fi luate fără șeful statului. Aceasta este decizia sa”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. El nu a oferit clarificări suplimentare cu privire la mișcările liderului sirian.
Agențiile de presă ruse au citat o sursă anonimă de la Kremlin care susține că Assad se află la Moscova împreună cu familia sa. Înlăturarea lui Assad elimină un punct important prin care Iranul și Rusia își exercitau influența în Orientul Mijlociu.
În timpul domniei tatălui său, Hafez al-Assad, Siria a colaborat cu Uniunea Sovietică pentru a obține un avantaj strategic împotriva Israelului sprijinit de SUA. Plecarea lui Bashar al-Assad reprezintă o lovitură majoră pentru Iran și Rusia, care au sprijinit regimul său în războiul civil de 13 ani din Siria, în pofida presiunilor occidentale pentru o schimbare de putere.
Kremlinul a subliniat că Siria trece printr-o „instabilitate extremă” și că este prematur să se discute despre soarta bazelor militare ruse din țară. „Suntem în dialog cu Ankara și alte state regionale, inclusiv în ceea ce privește afacerile siriene”, a declarat Peskov. „Siria va avea o perioadă foarte dificilă acum, din cauza instabilității.”
Nu este clar ce atitudine va avea Hayat Tahrir al-Sham (HTS) față de instalațiile militare ruse din Siria, printre care baza aeriană Hmeimim din provincia Latakia și facilități navale la Tartous. HTS, organizație care a evoluat din fosta filială al-Qaida, a condus ofensiva care a dus la căderea regimului Assad.
„Este încă prematur să vorbim despre asta”, a spus Peskov, adăugând că „totul va fi subiect de discuție cu cei care vor fi la putere în Siria”. Armata rusă întreprinde toate măsurile necesare de precauție pentru a aborda situația.
Facilitatea de la Tartous rămâne un punct esențial pentru Rusia în Marea Mediterană, având rolul de a repara și realimenta navele rusești. Moscova a sprijinit Siria din anii Războiului Rece, recunoscându-i independența în 1944 în timpul eforturilor de eliberare de sub dominația colonială franceză.