Au avut loc proteste ample în multe orașe din Rusia. Rușii cer oprirea războiului

Anunțul lui Vladimir Putin legat de mobilizarea parțială a stârnit revoltă în rândul populației din Rusia. Liderul de la Kremlin și-a pierdut din popularitate și a întors poporul împotriva lui. După anunț mulți ruși au încercat să părăsească țara, iar alții au ieșit în stradă. Au fost organizate proteste ample în peste 30 de orașe.

Anunțul lui Vladimir Putin a stârnit revoltă, iar rușii au ieșit în stradă. În multe orașe din Rusia oamenii au ieșit în stradă și și-au strigat nemulțumirea. Mii de oameni au îndrăznit să înfrunte regimul și au militat pentru oprirea războiului. Protestatarii au scandat „Nu războiului” și nu s-au înmuiat în fața forțelor de ordine, ce au făcut arestări pe bandă rulantă. Peste 1.400 de protestatari au fost arestați și urcați în autobuze ale poliției.

„După cum vedeți, în spatele meu sunt scene destul de dramatice. Țineți cont că nu am mai văzut proteste în orașele (din Rusia) în ultimele cinci sau șase luni. Oamenii au fost foarte speriați de faptul că vor fi arestați. Ceea ce, de altfel, se întâmplă acum.

Anunțul privind mobilizarea a scos oamenii în stradă aici, la Moscova, la Ekaterinburg și în alte orașe din țară. Poliția îi tratează cu brutalitate, dar e extraordinar cât de curajoși sunt oamenii. Să îi auzi scandând „nu războiului” și să înfrunte reacția poliției.”, a transmis Diana Magnay, corespondent SKY NEWS.

Protestatarii amenințați cu 15 ani de închisoare

Proteste dure au avut loc și în alte orașe, nu doar în Moscova. Oamenii au ieșit în stradă și în Sankt Petersburg, Irkutsk, Ekaterinburg, Novosibirsk, Belgorod și alte zeci de orașe din Rusia. În toate orașele reacția autorităților a fost aceeași. Protestatarii au fost puși la pământ, loviți, împinși și luați cu autobuzele de către polițiști.

Mai mult, procuratura din Moscova a publicat o declarație prin care îi avertizează pe cetățeni să nu participe la astfel de demonstraţii. Cei care ies în stradă sunt amenințați cu până la 15 ani de închisoare. Cu toate acestea, rușilor pare că li s-a umplut paharul și nu le mai este teamă.

„Trebuie să ne unim! Cu cât suntem mai mulți, cu atât suntem mai puternici. Nu putem face nimic dacă suntem doar câțiva!”, spune o femeie ce a fost arestată.

„Nu mi-e frică! Nu mi-e frică de nimic. Cel mai valoros lucru pe care ni-l pot lua e viața copiilor noștri. Eu nu le voi da viața copilului meu.”, spune un alt protestatar.

Distribuie

Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații Publice, SNSPA. A urmat mai multe cursuri de Multimedia – Radio și Televiziune, activează în presa online de trei ani. În prezent este redactor al publicației Substanțial.ro. Este bine ancorată în tot ceea ce ține de showbiz și la curent cu ultimele noutăți.