Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că nu este nevoie să folosească arme nucleare pentru a obține victoria Moscovei în Ucraina. Acesta este cel mai puternic semnal de până acum din partea șefului de la Kremlin că nu va avea loc o lovitură nucleară, relatează Reuters.

Putin, ale cărui forțe au făcut progrese în estul Ucrainei în ultimele luni, a spus că nu vede condițiile pentru utilizarea unor astfel de arme și a cerut oamenilor să nu mai discute despre acest subiect. Cu toate acestea, Putin, care conduce cea mai mare putere nucleară din lume, a spus că nu exclude modificări ale doctrinei nucleare a Rusiei, care stabilește condițiile în care ar putea fi folosite astfel de arme.

El a mai spus că, dacă este necesar, Rusia ar putea testa o armă nucleară, deși nu a văzut că este necesar să facă acest lucru în prezent. Răspunsul lui Putin a venit la o întrebare a lui Serghei Karaganov, un analist rus influent, care a întrebat dacă Putin ar trebui să țină un „pistol nuclear la templul” Occidentului asupra Ucrainei.

„Folosirea este posibilă într-un caz excepțional – în cazul unei amenințări la adresa suveranității și integrității teritoriale a țării. Nu cred că a venit un astfel de caz. Nu este nevoie de așa ceva”, a spus Putin la Forumul Economic Internațional din St. Petersburg. „Dar această doctrină este un instrument viu și urmărim cu atenție ceea ce se întâmplă în lumea din jurul nostru și nu excludem să facem unele schimbări la această doctrină. Acest lucru este, de asemenea, legat de testarea armelor nucleare”, a adăugat el.

Doctrina nucleară publicată de Rusia în 2020 stabilește condițiile în care un președinte rus ar lua în considerare utilizarea unei arme nucleare: în linii mari ca răspuns la un atac cu arme nucleare sau alte arme de distrugere în masă sau la utilizarea armelor convenționale împotriva Rusiei „când chiar existența statului este pusă în pericol”.