Vladimir Putin neagă orice acuzație adusă Federației Ruse pentru distrugerile de la barajul de la Nova Kahovka. Liderul de la Kremlin a aruncat vina pe Ucraina și Occident.
Vladimir Putin a dezvăluit vinovații pentru dezastrul de la barajul de la Nova Kahovka. „Un pariu periculos…”
Au fost clipe de groază marți, după ce barajul de la Nova Kahovka, controlat de forțele ruse, a fost distrus. Evenimentul a fost catalogat drept un „dezastru umanitar imens” de către ONU.
Ucraina a declarat că Rusia este responsabilă pentru această acțiune teribilă, care a pus în pericol viața a mii de oameni. De cealaltă parte însă, Kremlinul vine cu propria variantă.
Vladimir Putin a emis un comunicat prin care a explicat cine sunt adevărații vinovați pentru catastrofă. În spatele distrugerii barajului ce datează încă din vremea sovietică ar fi însăși forțele ucrainene. Liderul de la Moscova susține că acestea au fost mânate de Occident pentru a restricționa aprovizionarea cu apă a peninsulei Crimeea.
De asemenea, liderul de la Kremlin spune că ar fi și o încercare de a distrage atenția de la o ofensivă pe care a catalogat-o drept „șubredă”.
Autoritățile de la Kiev, la sugestia curatorilor lor occidentali, continuă să facă un pariu periculos pe escaladarea ostilităților, să comită crime de război, să folosească în mod deschis metode teroriste și să organizeze sabotaje pe teritoriul rusesc., se arată în comunicatul emis de Kremlin.
Mai multe zone din Ucraina, afectate de inundații colosale
După prăbușirea barajului, apa a măturat tot ce i-a stat în cale. Orașele și localitățile de pe malurile Niprului au fost inundate, iar oamenii au fost nevoiți să-și evacueze localitățile.
Unde apa a fost prea mare, localnicii au rămas pur și simplu captivi. Fără altă speranță, aceștia s-au urcat pe acoperișurile caselor și au sperat că echipele de salvare sau dronele care survolează zona îi vor zări.
În regiunile afectate ocupate de către Federația Rusă, salvatorii nu au putut intra. Autoritățile ruse au declarat că orașele nu sunt inundate, deși acest lucru este imposibil.
De asemenea, aproximativ 150 de tone de ulei industrial s-au deversat în fluviul Nipru în urma distrugerii barajului hidroelectric de la Nova Kahovka. Catastrofa ecologică a generat temeri cu privire la consecinţe nefaste importante asupra florei şi faunei în această zonă din sudul Ucrainei.