Responsabilitatea deciziilor privind achiziționarea de vaccinuri anti-COVID, precum și semnarea contractelor în acest sens, revine exclusiv altor persoane în afara lui Vlad Voiculescu, afirmă fostul ministru al Sănătății în fața procurorilor DNA.

Într-un dosar referitor la aceste achiziții, Voiculescu susține că deciziile erau luate de premierul Florin Cîțu, care întotdeauna se consulta cu președintele Klaus Iohannis. El afirmă că nu a semnat niciun contract și nu i-a fost cerută aprobarea în ceea ce privește achiziționarea vaccinurilor.

Semnăturile pe contracte erau realizate electronic, iar cheia de decriptare se afla în posesia unei alte persoane din cadrul Centrului Național de Coordonare a Vaccinării (CNCAV) sau a Ministerului Apărării Naționale (MApN), menționează Voiculescu. El susține că nu avea nicio cunoștință cu privire la procesul de achiziționare a vaccinurilor și că informațiile i se transmiteau doar prin intermediul CNCAV.

Vlad Voiculescu, acuzații grave în dosarul vaccinurilor

Fostul ministru afirmă că responsabilitatea pentru luarea deciziilor aparține premierului și președintelui, iar el nu avea puterea de a lua decizii importante de sine stătător. Voiculescu declară că, dacă ancheta va continua, va solicita audierea președintelui Iohannis pentru a clarifica rolul acestuia în procesul de achiziționare a vaccinurilor.

Vlad Voiculescu prezintă un tabel care indică faptul că România a achiziționat un număr de vaccinuri sub media europeană. Acest argument arată că lipsa de vaccinuri nu se datora unei supradoze la nivel național, ci altor factori, precum deciziile politice luate de alte persoane.

În timpul audierii la DNA, fostul ministru menționează existența unui raport de vaccinare care conține mesaje ale președintelui Iohannis, precum și ale altor oficiali de rang înalt, precum Nicolae Ciucă, Valeriu Gheorghiță și Andrei Baciu. Aceste mesaje ar putea fi relevante pentru a înțelege contextul deciziilor privind achiziționarea vaccinurilor.

Florin Cîțu colaj substantial

DNA îi acuză de abuz în serviciu

Situația fostului ministru este însă complicată, întrucât el și fostul ministru al Sănătății Ioana Mihăilă sunt acuzați de abuz în serviciu în cadrul dosarului vaccinurilor. Procurorii DNA susțin că amândoi au semnat contracte de achiziționare a unui număr prea mare de doze de vaccin, provocând un prejudiciu de aproximativ 1 miliard de euro bugetului de stat.

Vlad Voiculescu este acuzat că, în perioada în care a ocupat funcția de ministru al Sănătății, a efectuat comenzi de peste 8 milioane de doze de vaccin, în condițiile în care erau deja contractate peste 37 de milioane de doze. Conform procurorilor, aceste comenzi au dus la un prejudiciu în valoare de peste 124 de milioane de euro, la care se adaugă TVA-ul.

În plus, Voiculescu a mai aprobat achiziția a 6,39 de milioane de doze de vaccin Moderna, pentru care România a plătit peste 149 de milioane de euro, și 4,26 de milioane de doze de vaccin Pfizer, pentru care s-au cheltuit aproximativ 66 de milioane de euro. Toate aceste comenzi au fost aprobate de Florin Cîțu în cadrul ședințelor de guvern.

Însă, procurorii o acuză și pe Ioana Mihăilă că, în calitate de ministru al Sănătății, a aprobat achiziția a peste 34 de milioane de doze de vaccin, deși deja erau contractate peste 56 de milioane de doze. Aceste comenzi au dus la un prejudiciu de aproximativ 665 de milioane de euro, la care se adaugă TVA-ul.