Familiile victimelor care au fost zdrobite de mașina condusă de Vlad Pascu, care se afla sub influența drogurilor, au solicitat procurorului care instrumentează dosarul să schimbe încadrările juridice și să cerceteze cazul pentru faptele de omor calificat și tentativă de omor calificat.

Dacă cererea familiilor va fi acceptată, dosarul va fi transferat Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, conform competențelor legale. În cazul unei astfel de schimbări, pedeapsa maximă pe care Pascu o poate primi este închisoarea pe viață.

Victimele sfârtecate de accident

După accident, tânărul a fost arestat pentru o perioadă de 30 de zile și este cercetat pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe. În urma testelor pentru substanțe interzise, s-a descoperit că Pascu consumase cocaină, amfetamină și metamfetamină.

Neglijență în aplicarea legii

Cu o oră înainte de accident, Pascu a fost oprit de poliție și i s-a permis să plece după ce a fost testat doar pentru alcool. Un bărbat sunase la 112 la ora 00:40 pentru a anunța că un autoturism circulă haotic pe drumul dintre Vama Veche și 2 Mai.

După două ore de la această oprire, o patrulă a poliției și jandarmeriei l-a oprit din nou în trafic, iar șoferul și pasagerii săi au fost legitimati. În autoturism au fost găsite o țigară artizanală și pastile de bromazepam, care au fost predate Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța pentru cercetări.

Cu toate acestea, la sediul poliției din Vama Veche, Pascu a fost testat doar cu aparatul etilotest, care a indicat că nu a consumat alcool, astfel că a fost eliberat.

Consumul de droguri și accidentul tragic

După ce a stat încă două ore la sediul poliției, până la 4:30, Pascu ar fi consumat substanțe interzise. Peste o oră, a comis accidentul care a dus la moartea Robertei Marina Dragomir, în vârstă de 20 de ani, și a lui Sebastian Andrei Olariu, în vârstă de 21 de ani, ambii studenți la facultatea de Geografie din București.

Efectele accidentului au fost cumplite, una dintre victime fiind sfârtecată de la jumătate, ceea ce a șocat și anchetatorii, iar trupul celeilalte victime a fost zdrobit de impactul puternic.

Dosare închise de anchetatori

Ulterior tragediei din 2 mai, DIICOT a anunțat oficial că numele lui Pascu figurează în două dosare de deținere, dar aceste dosare au fost închise de către anchetatori fără a se ajunge la o soluție clară. Poliția Română a informat, de asemenea, că Pascu a fost în atenția autorităților și în alte momente operative, înainte de producerea tragediei.