Reclamă
Reclamă

Patru nave ale Marinei de război ruse, inclusiv submarinul cu propulsie nucleară Kazan, au sosit în Cuba pentru o escală de cinci zile. Mai multe nave de război americane au urmărit flota rusă în timp ce aceasta trecea pe lângă statul Florida, în drum spre portul Havana.

Submarinul Kazan a intrat în Golful Havana miercuri, după ora locală 10.00 (17.00, ora României), arătându-și o parte a turelei, pe care se vedea steagul cubanez. Cu două ore mai devreme, petrolierul Pashin și remorcherul Nikolai Şiker, decorate în culorile alb, albastru și roșu ale steagului rus, au intrat primele în port, urmate de fregata Amiral Gorshkov, potrivit News.ro.

Ministerul cubanez al Forțelor Armate Revoluționare (MINFAR) a declarat: „Niciuna dintre nave nu poartă armament nuclear, iar escala în țara noastră nu reprezintă o amenințare în regiune.” Este vorba despre o vizită care respectă strict regulile internaționale, a subliniat ministerul.

Reclamă

Ministerul rus al Apărării a anunțat într-un comunicat, citat de agenția rusă de presă Interfax, că înainte de a intra în portul Havana, flotila a realizat „un exercițiu privind folosirea rachetelor de înaltă precizie”.

Un purtător de cuvânt al Comandamentului de Sud al armatei americane a asigurat pentru AFP că Pentagonul supraveghează „foarte îndeaproape” activitățile rusești. „Nu suntem surprinși, dată fiind lunga istorie a escalelor rusești în Cuba”, a adăugat el, referindu-se la această vizită.

În paralel cu sosirea navelor, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov și omologul său cubanez Bruno Rodriguez s-au întâlnit miercuri la Moscova. Ministerul cubanez de Externe a anunțat că Rodriguez i-a transmis lui Lavrov „respingerea de către Guvernul său a expansiunii Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) către frontiera rusă”, care, în opinia sa, „a condus la conflictul actual din Europa între Moscova și Kiev”. El a cerut „o soluție diplomatică, constructivă și realistă a crizei în regiune”.

În mai, președintele cubanez Miguel Diaz-Canel a efectuat o vizită la Moscova, unde a asistat împreună cu omologul său rus Vladimir Putin la o defilare care a marcat victoria sovietică împotriva nazismului în 1945, pe fondul unor tensiuni cu puteri din Occident în contextul războiului din Ucraina. Relațiile politice între cele două foste aliate în Războiul Rece s-au intensificat în urma unei întâlniri la nivel prezidențial la Moscova, în 2022.

În ultima sa vizită la Moscova, în mai, liderul cubanez a urat Rusiei „succes” în războiul împotriva Ucrainei, potrivit agenției oficiale ruse de presă Tass.

O flotilă rusă a vizitat Cuba și în 2019, în contextul unor tensiuni puternice între Havana și Washington, după instalarea la putere a republicanului Donald Trump (2017-2021). Statele Unite impun Cubei de 60 de ani un embargo financiar și comercial pe care Donald Trump l-a consolidat înscriind Cuba pe lista sa neagră a țărilor care susțin terorismul. Succesorul său democrat Joe Biden a menținut Cuba pe această listă și nu a modificat substanțial sancțiunile.

Rusia este vizată de sancțiuni comerciale impuse de Occident din cauza războiului din Ucraina.

O navă de patrulare din cadrul Marinei Regale canadiene, HMCS Margaret Brooke, urmează să efectueze vineri o vizită la Havana, în cadrul marcării a 80 de ani de relații diplomatice între cele două țări, potrivit Ministerului cubanez de Externe.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro