Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, împreună cu premierul Dorin Recean și viceprim-ministrul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, au vizitat joi Zona de securitate afectată de întreruperile de curent. Vizita are loc pe fondul crizei energetice din regiunea separatistă prorusă Transnistria, criză pentru care autoritățile moldovene acuză Gazpromul rus, relatează Reuters.
Este pentru prima dată când conducerea Republicii Moldova ajunge în această Zonă de securitate de-a lungul Nistrului, monitorizată de forțe mixte de menținere a păcii din partea rușilor, transnistrenilor și moldovenilor, de la sistarea livrării gazului de către Rusia, la începutul anului.
În viziunea Kremlinului, exprimată de purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, Republica Moldova și Ucraina sunt responsabile pentru lipsa de căldură și energie electrică în Transnistria.
În context, Elina Valtonen, ministrul de externe finlandez și președintă în exercițiu a OSCE, a purtat discuții cu oficiali de la Chișinău și din regiunea transnistreană, promițând implicare în găsirea unei soluții de consens.
Transnistria, aflată de peste 30 de ani în afara jurisdicției Chișinăului, nu mai primește gaze din Rusia după ce Ucraina nu a prelungit un acord de tranzit. Maia Sandu, vizitând Varnița – unul dintre satele afectate – a declarat: „Înțelegem că acești oameni trec prin momente grele. Dar oamenii ar trebui să știe că acestea sunt probleme create de Gazprom”.
Gazprom a comunicat că orice livrare prin Turcia ar depinde de plata unei datorii de 709 milioane de dolari, sumă contestată de Chișinău. În același timp, autoritățile din Transnistria au decis implementarea unor măsuri de reducere a întreruperilor de curent.
Ignatev, așa-numitul ministru de externe al regiunii, a subliniat nevoia urgentă de soluții, fie prin reluarea livrărilor prin Ucraina, fie prin utilizarea altor rute.
Guvernul moldovean, prin Comisia pentru Situații Excepționale, a început integrarea unor localități în rețeaua proprie de distribuție electrică și de gaze, oferind și sprijin umanitar pentru locuitorii afectați, după cum se arată într-un comunicat de presă al președinției.
Elina Valtonen și-a reiterat sprijinul pentru Republica Moldova, subliniind că OSCE va încerca să faciliteze dialogul și încrederea în regiune pentru o soluționare durabilă a conflictului transnistrean.