La finalul lunii ianuarie, iarna își intră pe deplin în drepturi în România.

Ciclonul polar care a afectat mai multe țări din Europa a ajuns și la noi și face ravagii. A nins puternic în mai multe județe, iar meteorologii anunță că furtunile de zăpadă continuă și zilele viitoare. Au fost emise două avertizări: Cod Galben și Cod Portocaliu de viscol și ninsori.

Iarna s-a lăsat mult așteptată în România, dar iată că în cele din urmă am revenit la temperaturile și fenomenele specifice perioadei calendaristice. După ce termometrele au început să indice valori negative, s-au arătat și primii fulgi de nea. Până acum a nins izolat, iar singurele locuri unde românii s-au putut bucura de zăpadă au fost crestele montane.

Cod Galben de ninsori în 22 de județe

Inițial, meteorologii au avertizat că vor fi ninsori și vânt puternic în jumătate de țară până sâmbătă. Prognoza a fost revizuită, iar acum atenționarea de vreme rea este valabilă până duminică, la ora 10:00.

Sunt așteptate precipitații însemnate cantitativ, sub formă de lapoviță și ninsoare. Este vorba de 22 de județe din țară, situate în Dobrogea, Muntenia, Carpaţii Meridionali şi local în Moldova, sud-estul Transilvaniei şi în Carpaţii Orientali. Nu vor lipsi nici rafalele de vânt, care vor ajunge și la 70 km/h izolat.

Meteorologii atrag atenția că din cauza rafalelor, vizibilitatea va fi redusă în mai multe zone. Tocmai de aceea, șoferii sunt sfătuiți să fie foarte atenți dacă decid să se aventureze la drum.

Cod Portocaliu de viscol și ninsori în 5 județe

De asemenea, este în vigoare și un Cod Portocaliu pentru viscol și ninsori. Meteorologii au emis avertizarea în dimineața zilei de vineri și au anunțat că expiră tot duminică, la ora 10.

Sunt vizate zonele montane din județele Prahova, Argeș și Dâmbovița. De asemenea, județele Buzău și Vrancea sunt în totalitate sub această atenționare meteorologică.

În aceste zone va ninge abundent (35 – 50 l/mp) şi se va depune strat de zăpadă consistent. Vântul va avea intensificări cu viteze, în general, de 55 – 65 km/h şi vor fi perioade în care va fi viscol şi vizibilitate scăzută.

Și aici, șoferii sunt sfătuiți să nu se aventureze la drum dacă nu au mașinile echipate de iarnă.