Reclamă
Reclamă

Gheața din Oceanul Arctic se topește într-un ritm alarmant, dar virusurile „gigantice” recent descoperite ar putea ajuta la încetinirea acestui fenomen, transmite euronews.com.

Deși, până acum, oamenii de știință s-au temut de topirea gheții în această regiune și de ce s-ar putea afla sub ea, un nou studiu arată că virusurile gigantice care trăiesc sub gheața arctică ar putea ajuta, de fapt, la încetinirea topirii acesteia.

Potrivit rezultatelor publicate în luna mai în revista Microbiome, cercetătorii de la Universitatea Aarhus din Danemarca au descoperit virusurile gigantice în Groenlanda. Ei cred că acestea pot încetini creșterea algelor negre de zăpadă, ceea ce contribuie la topirea gheții.

Reclamă

Virusurile normale sunt de aproximativ 1.000 de ori mai mici decât bacteriile, dar virusurile gigantice, descoperite pentru prima dată în ocean în 1981, sunt mai mari atât în dimensiune, cât și în genom.

Virusurile gigantice au aproximativ 2,5 milioane de litere în genomul lor (setul complet de material genetic dintr-un organism, stocat în ADN-ul său), ceea ce le face mult mai complexe decât virusurile obișnuite. De exemplu, bacteriofagii (virusurile care infectează bacteriile) au doar între 100.000 și 200.000.

Au fost depistate în oceane, sol și chiar în corpul oamenilor, dar aceasta este prima dată când virusurile gigantice au fost descoperite în zăpada și gheața dominate de microalge pigmentate.

Arctica este plină de viață, de la morse și urși polari la păsări, pești, plancton și alge. În fiecare primăvară, încălzită de soare, această algă începe să înflorească, înnegrind gheața pe care crește. Acest lucru reduce capacitatea gheții de a reflecta soarele și accelerează topirea gheții.

Gheața arctică se topește rapid, iar regiunea polară ar putea fi complet lipsită de gheață până în 2040, afectând temperaturile globale, provocând fenomene meteo extreme și punând în pericol comunitățile de pe coastă.

„Nu știm multe despre virusuri, dar cred că ar putea fi utile pentru a atenua topirea gheții cauzată de înflorirea algelor”, a explicat un expert.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro