Virusul gripei aviare H5N1, care s-a răspândit printre vacile din SUA, ar putea dobândi capacitatea de a infecta oamenii prin respirație, avertizează cercetătorii citați de Sky News.
Virusul, care infectează de obicei păsările, a fost confirmat în cel puțin 100 de ferme din 12 state americane, iar fragmente inactive ale tulpinii virusului au fost regăsite în laptele pasteurizat din mai multe supermarketuri. Patru oameni care s-au îngrijit de animale s-au infectat până acum, dar simptomele lor sunt ușoare și virusul nu s-a răspândit la alți oameni.
O nouă analiză realizată de cercetătorii de la Universitatea Wisconsin-Madison arată că probele de virus prelevate de la vacile infectate sunt capabile să se atașeze de receptorii ce se găsesc în celulele din tractul respirator uman. Versiunea de H5N1 descoperită la păsări nu poate face acest lucru, ceea ce sugerează că virusul care a infectat bovinele a suferit o mutație.
Testele efectuate asupra dihorilor, animale folosite adesea în cercetarea gripei, au arătat că virusul nu se poate răspândi ușor prin respirație. Totuși, Dr. Ed Hutchinson, de la Consiliul de Cercetare Medicală și Centrul pentru Cercetare a Virusurilor de la Universitatea din Glasgow, a spus că există încă „motive de îngrijorare”.
„Când cercetătorii au comparat probele obținute de la virusul care a infectat bovinele cu virusul obișnuit de gripă aviară, au descoperit că a început deja să dobândească o parte din proprietățile care ar fi asociate cu abilitatea de a se răspândi cu eficiență prin infecțiile respiratorii la oameni”, a explicat Dr. Hutchinson, care nu a fost implicat în studiu. „Ca să fim clari, nu pare că poate face asta încă și niciunul dintre cele patru cazuri la oameni nu au raportat până acum semne de transmitere ulterioară.”
„Totuși, acest nou virus gripal H5N1 ar fi încă și mai greu de controlat și mai periculos pentru oameni dacă ar dobândi abilitatea de a se răspândi prin respirație.” Hutchinson a avertizat că este nevoie de acțiuni urgente pentru a monitoriza această epidemie și pentru a o aduce sub control cât mai repede cu putință.
Spre deosebire de gripa normală care infectează oamenii, H5N1 se poate răspândi și la alte organe din corp, având efecte necunoscute. Guvernul american a acordat de curând 176 de milioane de dolari producătorului vaccinurilor de Covid-19, Moderna, pentru a dezvolta un vaccin pentru H5N1. Tehnologia vaccinului ARN Mesager poate fi modificată cu ușurință pentru a corespunde noilor virusuri și pot fi produse rapid în cazul izbucnirii unei noi pandemii la oameni.
Organizația Mondială a Sănătății spune că riscul infectării cu gripa aviară pentru oameni este scăzut, dar oamenii de știință sunt uimiți de apariția pe neașteptate a virusului la vaci, o specie care până de curând nu era amenințată, ceea ce stârnește temeri că virusul s-ar putea răspândi în viitor și la oameni.