În cadrul galei premiilor Gopo, actrița Viorica Vodă a avut curajul să vorbească despre abuzurile sexuale îndurate de-a lungul carieri sale. Discursul acesteia a avut ecou și multe femei i-au dat dreptate. Aceasta a dezvăluit toate lucrurile prin care a trecut.

În cadrul unei emisiuni de televiziune, Viorica Vodă a vorbit despre tot ce i s-a întâmplat de-a lungul carierei. Aceasta a data câteva exemple de abuzuri la care a fost supusă dar a subliniat că este mult mai grav că societatea nu este pregătită pentru a auzi și a vorbi despre astfel de lucruri. Multe femei ce s-au aflat în situații asemănătoare păstrează tăcerea pentru că știu că nimeni nu le va asculta și că pot plăti scump „îndrăzneala” lor.

„Era o problemă care mă apăsa de mult timp, dar știm cu toții că sistemul de stat e învechit și te poate costa și puținul câștig ca actor. Nu am știut că o să fie reacția asta la GOPO. Am găsit ocazia în trecut și în cazul unui Festival de Teatru Independent, unde se făcea psihodramă. A fost atunci ocazia mea de a spune ce nu puteam până atunci. A fost ca o confesiune.

Fiind public avizat, reacțiile au fost: «Mamă, ce curaj ai avut!» . Ulterior, reacțiile din sistem au fost altele. Asta se întâmpla în 2014. Eu nu mă consider victimă și sunt la vârsta la care nu am ce să pierd! Reacția era: «băi, crezi că o să te mai cheme cineva?».

Noi trăim în societăți ex-comuniste. Noi ca popor nu avem această solidaritate. Nu ești pregătit la 20 de ani, venită din fundul Moldovei. Eu vin de acolo unde bărbatul e universul meu. Nu aveam cu cine să vorbesc. Nu am avut familia aici. Prietenele la vârsta aceea nu sunt foarte pregătite.”, a declarat Viorica Vodă.

Viorica Vodă, noi declarații despre abuzurile sexuale! Actrița a povesti tot ce i s-a întâmplat și prin ce a trecut de-a lungul timpului
Social media

„Toată echipa a solidarizat cu agresoarea”

De asemenea, Viorica Vodă a mai subliniat că abuzurile și atitudinile nepotrivite nu vin doar de la bărbați, ci și de la femei. Mai mult, aceasta a mai declarat că a trecut prin situații în care toți colegii țineau partea agresorului, doar pentru că se afla într-o poziție de putere.

„Am suferit, am plâns. Ca să faci psihoterapie sunt costuri foarte mari. Am internalizat foarte mult aceste sentimente și de fiecare dată când am fost pusă în situații, am trecut cronic prin niște stări. Oamenii judecă superficial.

 De cele mai multe ori, femeile sunt foarte agresive între ele. Am avut o situație la Nottara. Am fost într-o situație de calomnie. Am fost atât de șocată că n-am știut cum să reacționez. Toată echipa nu a solidarizat cu mine, ci cu agresoarea. După Filantropica pe mine m-au chemat la același tip de personaje. (…)Oamenii ăia își folosesc puterea. Nu e vina mea că fac asta!”, a mai spus Viorica Vodă.